Malmö har flest notoriska p-syndare

Nu sätter staden hårt mot hårt och beslagtar bilarna

Foto: AP
I många länder sätts hjullås på felparkerade bilar - som på den här Porschen i Prag.
NYHETER

Malmö har Sveriges mest notoriska felparkerare med miljoner i skulder.

Nu sätter staden hårt mot hårt och beslagtar bilarna.

– De står utanför lagen och det enda sättet att göra något åt saken är att ta deras bilar, säger Eva Svenning på gatukontoret i Malmö.

Taktiken att låta skriva bilen på tungt skuldsatta människor har satts i system i Malmö. De tre värsta fallen i hela landet finns i staden och listan toppas av en 32-årig man med en skuld på 4 441 678 kronor och med 109 fordon skrivna på sig.

Eftersom målvakterna, som de kallas, inte har något att förlora på ytterligare skulder, då de inte har någon officiell inkomst eller bostad, blir möjligheten att kräva in böterna minimala.

– Chanserna att få in pengarna är obefintliga, då det ofta i de här fallen finns väldigt många som ska ha pengar av det lilla bytet, säger Eva Svenning.

Gatukontoret i Malmö har dock hittat en lösning på problemet som de rekommenderar andra städer att ta efter.

– De går ju inte att komma åt på något annat sätt än att vi beslagtar bilarna och säljer ut dem på auktion. Det har visat sig väldigt effektivt, säger Eva Svenning.

Kan ha hundratals bilar

Robert Olsson är informatör på Kronofogdemyndigheten i Malmö och tycker att projektet har fungerat bra.

– Målvakterna kan ju vara registrerade på hundratals bilar och försörjer sig troligen på det. Då är det enda vi kan göra att ta ifrån dem bilarna, säger han.

Ett annat sätt att bli av med problemet skulle kunna vara att begränsa antalet bilar man kan skriva på sig.

– Som det ser ut nu får man äga hur många bilar som helst och vi har också märkt att bilar från en person kan finnas över hela landet, säger Robert Olsson.

”Någon skriver bilarna på mig”

Nummer fem på listan är en 33-årig man från Oxie. Han har 25 bilar registrerade på sig och har samlat på sig 1 846 575 kronor i böter.

– Jag har inte gått med på att bilarna skrivs på mig, utan det är någon som bara skriver bilarna i mitt namn, säger han.

Mannen säger sig ha skaffat sig en advokat då han inte vill förekomma i de här sammanhangen.

– Jag vill komma på fötter och förstår inte varför de gör så här mot mig, säger han.

Urkundsförfalskning

Enligt Mikael Andersson på Vägverket är det inte helt omöjligt att det kan ha gått till som mannen säger.

– När vi registrerar ägarbyten så är det efter förfrågning och det sker genom att man skickar in papper med underskrifter. Att förfalska namnteckningar är inte omöjligt, men det handlar då om urkundsförfalskning som är ett brott, säger han.

Preskriberas efter 5 år

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])