Kleopatra - ingen skönhetsdrottning

Antikt mynt avbildar världens mesta kärlekspar som - fula

NYHETER

De är förmodligen världshistoriens mest kända kärlekspar – och enligt forskarna bevis på att kärleken är blind.

Studier av mynt med den egyptiska drottningen Kleopatra och hennes älskare Marcus Antonius, romersk fältherre, visar att båda förmodligen var – fula.

Foto: AP

Skönheten sitter på insidan och finns i betraktarens ögon. Det verkar ha varit väl etablerade sanningar redan under antiken.

När drottning Kleopatra av Egypten lyckades förföra både den romerska envåldshärskaren Julius Caesar och sedan hans landsman, politikern och fältherren Marcus Antonius, utnyttjade hon förmodligen andra egenskaper än sitt utseende.

Trots det fick de båda männen redan av sin samtid kritik för att de struntade i sina politiska och militära åtaganden efter att ha förtrollats av kärlek till egyptiskan.

Tjock nacke och utståeende ögon

Och när Kleopatra valde Marcus Antonius som pojkvän var det antagligen inte hans skönhet som fick henne på fall. Studier av mynt som avbildar världshistoriens mesta turturduvor - som på film porträtterats av de klassiska skönheterna Elizabeth Taylor och Richard Burton – var fula. Iallafall enligt det gängse måttet på skönhet.

Kleopatra avbildas på myntet med låg panna, spetsig haka, smala läppar och spetsig näsa. Marcus Antonius tycks ha haft utstående ögon, tjock nacke och krokig näsa.

"Intelligent och karismatisk"

Bilden av Kleopatra som en skönhet verkar också ha framstått långt efter hennes död.

– Romerska skrifter talar om Kleopatra som intelligent, karismatisk och med en förförisk röst. Avslöjande nog nämner ingen hennes utseende, säger arkeologen Lindsay Allason-Jones till Sky News.

Silvermyntet präglades på befallning av Marcus Antonius år 32 före Kristus, alltså två år innan det berömda paret begick självmord.

Myntet är inte unikt, flera med kärleksparet avbildade har hittats, men nu har forskare på Newcastle University djupstuderat de bådas utseende.

Karin Thurfjell