Flygplatsen släppte förbi förbjuden spray

Hade överfallsspray i fickan - vakterna reagerade inte

NYHETER

I fickan hade hon spray som förblindar en person i upp till 20 minuter. Ändå släpptes den igenom på Umeå flygplats utan ett ord.

– Man blir osäker på vad de släpper igenom härnäst, säger studenten Malin Ljungkrantz.

Förblindande spray Säkerhetsvakterna på Umeå flygplats släppte igenom Malin Ljungkrantz överfallsspray trots att den absolut inte får vara ombord.

Hon tog av sig jackan, la den i plasttråget i röntgenkontrollen på Umeå flygplats och gick igenom säkerhetspassagen. Den överfallsspray som låg i jackfickan och som förblindar en person i upp till 20 minuter när den används upptäcktes aldrig.

– Jag kom inte ens ihåg att jag hade den, säger Malin Ljungkrantz.

Stopp i Bromma

När hon sedan skulle resa från Bromma någon dag efteråt så blev det stopp. Proceduren vid röntgenkontrollen var densamma som i Umeå men med ett undantag. Säkerhetsvakterna högg sprayen direkt.

– De sa att jag inte fick ha den med mig in i planet och jag fick välja på att checka in den eller slänga den, säger Malin Ljungkrantz.

Får inte vara ombord

Rutinerna för säkerhet kring flygresor har skärpts ordentligt efter terrorattackerna mot World Trade Center 2001. Sjätte november förra året infördes strikta regler om hur vätskor ska fraktas. Bland annat ska burkar och flaskor läggas i en förslutbar plastpåse om den ska tas med i handbagaget. En förblindande spray är inget som ska vara ombord.

– Man undrar ju vad de håller på med. Om man kommer igenom med sådan här, då kan ju andra ta in värre grejor, säger Malin Ljungkrantz.

Skulle ha checkats in

På Umeå flygplats anser man att sprayburken skulle ha stoppats.

– Den skulle ha checkats in. Den är klart olämplig att ha ombord, säger Per Blomqvist, räddnings- och säkerhetsansvarig på Umeå flygplats.

Och det var inget fel på röntgenapparaten, den visar allt, berättar Per Blomqvist. Att stoppa grejor i kontrollen är mycket en bedömningsfråga.

– Ska vi vända och vrida på varenda knappnål så blir det inte många plan flugna, säger Per Blomqvist.

Borde inte vakterna ha bett Malin att visa upp den?

– Jo, det borde de ha gjort. Jag ska påtala det för dem, säger Per Blomqvist.

Sprayen som Malin Ljungkrantz har är laglig, men förbjuden att ta ombord på ett flygplan.

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM