Stockholms parkeringsbusar ohotade

”Vi vill kunna bogsera bort bilar”

NYHETER

Trots att Stockholm har landets värsta trafik finns inga planer att ta i hårdare mot stadens värsta parkeringssyndare.

– Det känns tråkigt och tandlöst att vi inte kan göra något, säger Ann-Marie Engborg som är arbetsledare på parkeringsövervakningen.

Problemet med tungt skuldsatta personer, så kallade målvakter som låter folk skriva sina bilar på sig är främst ett storstadsproblem.

I Malmö som drabbats hårdast av bedrägerierna har staden gått in med hårdhandskarna och låter frakta bort och sälja bilar där böterna inte blir betalda. I Stockholm där trafiksituationen är betydligt värre än i Malmö finns inga sådana möjligheter.

– Vi skulle vilja ha möjlighet att bogsera bort bilar som i Malmö. Det känns tråkigt och tandlöst att vi inte kan göra mer än att bara fortsätta att lappa de här bilarna, säger Ann-Marie Engborg.

I Stockholm är det en man i Spånga som har den största skulden. Med en skuld på 1 857 725 kronor hamnar han på en fjärdeplats i riket och med 103 fordon skrivna på sig är han troligen en målvakt. Men målvakterna är inte det största problemet tycker Ann-Marie Engborg.

– Det är vanliga Svensson som står för de flesta felparkeringarna och därför även för den största summan obetalda p-böter.

Ett kontroversiellt förslag på att lösa problemet med obetalda parkeringsböter kom från infrastrukturminister Åsa Torstensson i december förra året. Det gick ut på att bilar som inte betalar sina böter ska kunna låsas fast med klampar, men det ser inte Ann-Marie Engborg som en hållbar lösning.

– Då låser man ju bara fast bilarna på ett ställe där de kanske står trafikfarligt, säger hon.

Preskriberas efter 5 år

Jesper Björnstedt Qvarsell (jesper.bjornstedt@aftonbladet.se)