Malmös egna chinatown

Ett malmöitiskt Soho kan snart bli verklighet. Xirong Kjellerup har inspirerats av Julong Town i Peking när hon skissat på Malmös kinesiska center.
NYHETER

Nu infaller det kinesiska nyåret. I Malmö finns anledning att fira dubbelt. Den röda eldgrisens år kan bli året då stan får sitt eget chinatown.

Tänk dig känslan av att vandra nerför Wardour Street i Soho. Men i stället för att offra en förmögenhet på en London-weekend tar du bara bussen till Malmös sydvästra delar. I den Svensk-Kinesiska Kultur & Affärsföreningens lokaler i Limhamn sitter entreprenören Xirong Kjellerup och snickrar på ett förslag som kan komma att förändra Malmö i grunden.

En egen kinesisk mur

Xirong vill förvandla leråkern i Hyllie till ett malmöitiskt Soho fullt utrustat med pagoder, restauranger och en egen kinesisk mur.

– Det kommer att se ut precis som en kinesisk stad, säger hon. Malmös Soho eller Julong Town, som det kallas i skisserna, kommer att breda ut sig över ett område stort som tio fotbollsplaner och fyllas med restauranger, hotell, kinesiska trädgårdar och ett buddistiskt Zen-tempel.

Hundratals miljoner

– Jag vill att Malmö ska utvecklas och bredda sina vyer, säger Xirong.

Än så länge är projektet bara en skiss på ett pappret. Men kinesiska investerare sägs vara beredda att hosta upp de hundratals miljoner som Julong Town kommer att kosta.

Det som saknas är ett klartecken från kommunen.

– Men får vi det så är vår plan att vara färdiga om två år, säger hon.

Här äter du kinesisk mat redan idag:

Martin Ekelund (.se)