Johanna valde sina roller med omsorg

”Det ska finnas något meningsfullt”

Foto: Jens Rappholdt
Sista rollen Johanna Sällströms sista roll blev den i Anton Tjechovs "Måsen" på Ystads teater.
NYHETER

Johanna Sällström var skådespelaren som gick sina egna vägar.

Mitt under karriären hoppade hon av och tog jobb på kafé i Danmark.

De sista åren valde hon sina rollkaraktärer med omsorg.

– Det ska finnas något meningsfullt, sa hon till Aftonbladet.

Foto: Jens Rappholdt

Johanna Sällström började sin skådespelarkarriär redan som 15-åring. Då med en roll i Hudiksvallsteaterns uppsättning av En midsommarnattsdröm.

I höstas återvände hon till teatern i en annan klassiker, Anton Tjechovs Måsen på Ystad teater.

Däremellan hann hon med ett stort antal roller för film, tv och teater. Mest känd blev hon som Kurt Wallanders dotter Linda i den älskade polisserien. Karriären kröntes med en guldbagge för rollen som ung narkoman i filmen Under ytan från 1997.

Växte upp på landet

Johanna Sällström växte upp på landet i Hälsingland. Tillsammans med sin familj flyttade hon runt mellan olika kollektiv. Uppväxten präglade hennes skådespelarkarriär. Familjen tog sig ofta an personer med missbruksproblem och i flera roller gestaltade Johanna på ett trovärdigt sätt kvinnor som fastnat i beroendet.

Genombrottet för den stora publiken fick hon i tv-serien Tre Kronor där hon spelade diplomatdottern Viktoria - en ung knarkare som tog sitt liv.

2001 återvände hon till barndomens lantliv i den hyllade relationskomedin Hans och hennes där Johanna spelade partner till ungdomsvännen Jonas Karlsson.

Flyttade till Köpenhamn

– Det är skönt att göra en helt vanlig människa. Jag brukar annars bara få spela knarkare och horor, sa Johanna i en intervju med Aftonbladet.

Men karriären var inte spikrak. Mitt under framgångssagan hoppade Johanna av och flyttade till Köpenhamn för jobb på kafé.

– Jag var lite trött på att se mig själv överallt. Så det var lika bra att dra iväg ett tag, sa hon.

Men lusten för skådespeleriet kom tillbaka och Johanna Sällström gjorde sig på senare år känd även utanför landets gränser som polismannen Kurt Wallanders dotter Linda.

Flodvågskatastrofen

Men när den första i raden av filmerna, Innan frosten, skulle ha premiär fanns Johanna Sällströms tankar långt borta från skådespelarlivet. Liksom tusentals andra svenskar befann sig hon och regissören i Thailand, mitt under flodvågskatastrofen. Johanna klarade sig oskadd men skakades svårt av det som hände.

De sista åren valde hon sina roller med omsorg.

- Det ska vara karaktärer som är verkliga, som jag kan utveckla och där det finns något meningsfullt, sa Johanna i en Aftonbladetintervju i samband med inspelningen av TV 3:s dramaserie Paragraf 9.

Sin sista filmroll hade hon i Sökarna 2 från 2006.

Johanna Sällström blev 32 år.

Johanna Melén