”Hon var begåvad, lyhörd, intuitiv och känslig”

Regissören Kjell-Åke Andersson minns Johanna Sällström

NYHETER

Kjell-Åke Andersson regisserade Wallanderfilmen "Innan frosten" där Johanna Sällström spelade Linda Wallander.

– Hon var en väldigt begåvad skådespelerska. Hon gick verkligen in för att göra en så känslig och bra rollprestation som man kunde tänka sig, säger han.

Kjell-Åke Andersson berättar om inspelningen av "Innan frosten" med Johanna Sällström, som hade premiär 2005.

– Jag minns henne som en väldigt begåvad, lyhörd, intuitiv och känslig människa, säger han.

– Vi blev vänner efter den inspelningen och hade kontakt med varandra, vilket är ganska sällsynt att man har efter att ha spelat in en film, säger Kjell-Åke Andersson.

Han berättar om Johanna Sällströms förmåga att tränga in i sina karaktärer:

– Hon hade väl egentligen ingen utbildning i botten, men hon gick verkligen in för att göra en så känslig och bra rollprestation som man kunde tänka sig. Hon kanske inte hade den tryggheten som andra skådespelerskor med utbildning har, men hon kompenserade det med otrolig känslighet.

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att hon hade förmågan att tränga in i sårbara karaktärer. I "Under ytan" spelar hon med briljans. Hon hade förmågan att se det svaga hos människan. Vissa personer går rakt genom duken, hon tillhör dem som med sin blotta närvaro fyllde duken.

Ett tillfälle som Kjell-Åke Andersson minns särskilt väl är inspelningen av en scen mellan Johanna Sällström och Krister Henriksson.

– I "Innan frosten" finns det en lång promenad som hon och Krister Henriksson gör där hon konfronterar honom. Hon jobbade jättelänge med den scenen, den brände sig fast, det var någonting som hände där, säger Kjell-Åke Andersson.

Läs mer:

David Nannini Nilsson