Christer Pettersson-målning granskas av åklagare

Foto: Gunnar Seijbold
Christer Pettersson.
NYHETER

Stockholm

En tavla föreställande Christer Pettersson, den tidigare misstänkte Palmemördaren, ska nagelfaras av åklagare.

En fotograf anser att konstnären som målat tavlan har plagierat ett fotografi.

Såväl polis som åklagare har tidigare beslutat att inte inleda en förundersökning mot den konstnär som målat tavlan. Men nu får de bakläxa av överåklagare Sven-Erik Ahlhem, som haft ärendet på sitt skrivbord för överprövning sedan i höstas.

Tillbaka

Ärendet går därmed tillbaka till Västerorts åklagarkammare i Stockholm, berättar kammaråklagare Göran Hellstrand, som deltagit i handläggningen av ärendet.

- Fotografers rätt till sina bilder skyddas av upphovsrättslagen. Bland annat innebär det ett förbud mot kopior på fotografier eller överföring till andra medier, som till exempel en avmålning, säger Hellstrand.

- Om det i detta fall handlar om ett brott eller inte måste ännu utredas. Det Ahlhem sagt nu är att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, vilket är tillräckligt skäl för att inleda en förundersökning, tillägger han.

Frilansfotografen Jonas Lemberg polisanmälde målaren Markus Andersson i våras. Lemberg hade av en händelse fått syn på en tavla föreställande den numera avlidne Christer Pettersson i ett tv-inslag om en konstutställning på Moderna Museet i Stockholm.

- Det här är en exakt kopia av min bild, helt enkelt. Allting är exakt likadant: hår, färger på tröjan, nyanser i ansiktet, säger Lemberg.

Överprövning

Men ärendet avskrevs, först av polisen själv. Och därefter, efter begärd överprövning, av åklagarna i Västerort.

Nu har Lemberg slutligen fått en chans att få den upphovsrättsliga frågan prövad.

- Jag känner mig oerhört kränkt. Han (Markus Andersson) hade kunnat ringa mig och säga: Hej, vilket bra bild av Christer Pettersson. Kan jag få använda den. Då hade han kanske fått det - gratis.

Hur mycket Lemberg vill ha i skadestånd är han inte klar över.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM