Sonens vädjan: Låt vår mamma stanna

Neriman Demirer utvisas – trots att familjen bor i Sverige

Foto: ARNE FORSELL/Bildbyrån
”Att leva gömd i Sverige är hemskt, men hon lever hellre gömd än åker tillbaka till Turkiet”, säger Serzat Demirer om sin mamma Neriman på fotot.
NYHETER

Neriman Demirer, 52, kom till Skåne från Turkiet för åtta år sen. Nu ska hon utvisas, trots att hon inte har någon anhörig kvar i Turkiet.

– Det känns fruktansvärt, säger sonen Serzat Demirer.

Tre av Neriman Demirers barn bor i Sverige och är svenska medborgare. Det fjärde barnet, en dotter, bor i Kanada. Sonen Serzat Demirer i Helsingborg vädjar nu till myndigheterna att de ska låta hans mamma bo kvar hos honom.

– Vi vill bara att familjen ska få vara tillsammans. Min mamma har nu både barn och ett barnbarn här i Sverige, säger han.

Överklagat elva gånger

Neriman Demirer kom till Sverige 1999 med en av sina döttrar. Dottern fick uppehållstillstånd, eftersom hon gift sig med en svensk medborgare, men mamman fick avslag. Hon valde då att gå under jorden och hennes barn har sedan dess överklagat beslutet minst elva gånger.

– Att leva gömd i Sverige är hemskt, men hon lever hellre gömd än åker tillbaka till Turkiet, säger Serzat Demirer.

Räcker inte vara ensam mamma

Enligt den svenska lagen saknar kurdiska Neriman Demirer asylskäl i Sverige.

–?Man anser inte att kurder har det så illa i Turkiet, säger Inger Lagerström, informatör på Migrationsverket.

Inte heller Neriman Demirers familjeanknytning till Sverige godtas som skäl till att få stanna. Sedan 1997 räknas bara gifta makar och barn under 18 år som anhöriga. Att vara ensamstående mamma räcker alltså inte.

Sitter i förvar

– Hade Neriman Demirer ansökt om uppehållstillstånd före 1997 hade hon kunnat få stanna, för då räknades även äldre föräldrar som anhöriga, säger Inger Lagerström.

Neriman Demirer greps av polis i måndags, och sitter nu i förvar på migrationsverkets förvarsenhet i Örkeljunga. Det är polisen som ska verkställa utvisningen, men när exakt det ska ske är ännu inte bestämt.

FAKTA/Gömda flyktingar

Charlotta Narvehed