Saknad dök upp på video

Kidnappad soldat fördes bort för fyra månader sedan

1 av 4 | Foto: ap
Ahmed Kousay Altaie lever I går lade kidnapparna ut videon, med krav på två miljoner kronor i lösen, på en islamistisk sajt på internet.
NYHETER

För fyra månader sedan skulle den amerikanske soldaten hälsa på sin hustru i Bagdad.

I går dök han upp som kidnappad i en video från militanta islamister.

De flesta var övertygade om att den irakiskfödde 41-årige reservisten och armétolken Ahmed Kousay Altaie var död. Han återvände aldrig till den gröna zonens relativa säkerhet när han den 23 oktober förra året besökt sin hustru. Vittnen berättar hur en grupp män stormade in i lägenheten, satte handbojor på honom och förde bort Altaie.

350 000 i belöning

Amerikanska armén drog i?gång ett stort eftersökningspådrag och utfärdade en belöning på 350 000 kronor för uppgifter som kunde leda till honom. Utan resultat. Altaie var spårlöst borta.

Tills gårdagens video dök upp på en islamistisk sajt på internet.

På videon ser man Altaie läsa högt från ett papper. Han tittar aldrig in i kameran. Jämfört med bilder från före bortförandet ser han mer utmärglad ut. De släta kinderna är täckta av ett glest skägg.

Vad han säger är oklart eftersom videon saknar ljud.

Videons främsta uppgift är att bevisa för familjen att Altaie fortfarande är i livet. Kidnapparna har begärt närmare två miljoner kronor i lösesumma.

Kidnapparna tros vara en välorganiserad shiamuslimsk terrorcell tillhörande Muqtada al-Sadrs Mahdi-armé.

Experter anser att hans väpnade rörelse ligger bakom mycket av det sekteristiska våldet och motståndet mot den amerikanska ockupationen. Det är ingen hemlighet att USA gjort allt för att fånga honom. Problemet är att Iraks USA-stödde premiärminister al-Maliki är beroende av al-Sadrs stöd för att behålla sin majoritet i parlamentet.

Flytt till Iran

Nu hävdar USA att al-Sadr flytt till Iran för att undvika att bli tillfångatagen.

Med det försöker amerikanerna påvisa ännu en iransk inblandning i Irakkriget.

Däremot är det inte troligt att al-Sadrs flykt har något med den kidnappade Altaie att göra.

Wolfgang Hansson