Upptäcksfärd i smakernas rike

Foto: MALIN ARNESSON
Dag Hermelin undervisar Matkaravanen om finskt bröd och skinka. ”Det är kul att lära sig något nytt”, säger Annika Carlsson, 37, som är en av deltagarna.
NYHETER

Nyfiken på sötsurisar från Singapore? Eller vegetarisk surströmming från Kina? Gå på Matkaravan och upptäck nya smaker från hela världen.

Det är sen eftermiddag, redan mörkt och riktigt kyligt. Dagens Matkaravan har just samlats vid Olof Palmes gata på Norrmalm. Gruppen på elva deltagare står och huttrar när guiden Dag Hermelin tar fram en påse med små bruna korn ur sin picknickkorg.

– Hur smakar de, undrar han.

Gruppen tuggar, funderar och föreslår:

– Sött, vinbär, citrus...

Kornen visar sig vara naturgodis av mandarin, med smak av lakrits, från Singapore.

Alla får varsin korg och ett glas. Efter att ha provsmakat ett svart te, med doft av gyttja, går promenaden mot första besöket, matbutiken Omi Food. Här bjuds det på kokta kinesiska piroger med bönfyllning och Dag Hermelin ger en snabbkurs i färska kryddor och olika sojasåser.

– Ska vi skrämmas lite, säger han och plockar fram en burk med kinesisk durianfrukt. Lukten påminner starkt om svensk surströmming – men smaken är som crème brûlée, intygar Dag Hermelin.

Turen går sedan vidare till Hötorgshallen och provsmakning av finskt bröd och basturökt bog, turkiska delikatesser och oliver och russin från hela världen.

– Skinkan var fantastisk, men oliver ska vara i dry martini, menar Christer Botes, 62.

Sista smakprovet blir ”sticky rice” på China Market, ett klibbigt ris, kokt med kokosmjölk, och söt äggröra serverat direkt ur ett palmblad.

– Du kan räkna med att få extra energi av det, säger Dag Hermelin.

Läs mer

Heléne Almqvist, Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM