Våldsamma rum

Foto: Casper Hedberg
Sara Arrhenius, chef på Bonniers konsthall, är nöjd med besöksantalet. "Vi har haft 40 000 besökare på den första utställningen."
NYHETER

Nu är det dags för vårens utställning att slå upp sina portar. Vi har pratat med Sara Arrhenius, 45, på Bonniers konsthall som nu har öppnat vårens stora utställning med den italienska konstnären Monica Bonvicini och hennes aggressiva verk.

Foto: Bonniers konsthall
"Chain Swing", verk av Monica Bonvicini.

– Hon jobbar med hur man upplever rum, men från ett våldsamt perspektiv. Monica brukar attackera arkitekturen och såga sönder den. Främst gillar hon aggressiva material som krossat glas, metall och läder. Hon är en av de mest uppmärksammade konstnärerna just nu.

Ge exempel på saker man kan se?

– Hon har lagt ett helt nytt golv av gipsplattor över konsthallen. De kommer att gå sönder långsamt när besökarna går på dem vilket ger en stark upplevelse. Dessutom visar hon ett konstverk som är ett slags frågeformulär. Där ställer hon frågor till byggjobbare över hela världen, om deras syn på byggjobbare som en viril man och den koppling som finns mellan sexualitet och arkitektur.

Konsthallen öppnade i september 2006, hur har de första månaderna varit?

– Jättebra. Vi har haft 40 000 besökare på den första utställningen. Det här blir vår andra utställning.

Jonas Andersson (.se)