Snuskiga dockor intar scenen

1 av 7 | Foto: Malin Bonde
"Föreställningen är en träffande spegel av vad som händer ute i verkligheten", säger Andreas Österberg som spelar i föreställningen Avenue Q på Maximteatern.
NYHETER

De svär, porrsurfar och har sex på scenen. Men rodnar inte för det.

Nu har vuxendockmusikalen Avenue Q kommit till Sverige.

Avenue Q är en bortglömd gatstump i New York. Dockorna som bor där super, ligger med varandra och sjunger sånger vid namn "Alla är vi små rasister".

Nu är det stockholmarnas tur att få se denna humoristiska musikal som gjort succé i både London och New York.

– När jag såg den första gången slog det mig att den var så träffande. Det är en fin historia som avslöjar sanningar om oss själva. Dessutom är det ett väldigt ovanligt grepp och en annorlunda form av musikal. I Sverige har vi inte sett något liknande tidigare, säger producenten Staffan Götestam.

Dockornas rörelser och repliker styrs av skådespelare. Cecilia Wrangler, som senast gått att se i "Skönheten och Odjuret", spelar karaktärerna Lucy the Slut och Kate Monster. Som motskådespelare har hon bland andra Andreas Österberg.

– Det är vansinnigt kul att spela med dockor. De är så levande och mänskliga. Karaktärerna känns väldigt 2007 då de har ett modernt tilltal. De brottas med vardagliga problem som relationer, bostadsproblem och pengar, säger han.

Den amerikanska versionen har blivit prisad med tre Tony awards som är motsvarigheten till Oscarsstatyetterna. Men den har också blivit utpekad som en skandalföreställning bland kristna grupper som inte gillat språket och innehållet. Trots detta tror Staffan Götestam på succé i Sverige.

– Jag oroar mig inte för kritik. Visst är karaktärerna frispråkiga, men också mänskliga. Föreställningen är egentligen bara en träffande spegel av vad som händer ute i verkligheten, säger han.

Fakta Avenue Q

Jonas Andersson (.se)