Advokat fälld för mutbrott i Systembolagshärvan

Tog emot vinkyl av Vin-Trägårdh

Foto: Frida Hedberg/Polisen
Advokat Per Liljekvist fälldes för mutbrott efter att ha fått en vinkyl av Vin-Trägårdh.
NYHETER

Advokaten Per Liljekvist tog emot en vinkyl av Vin-Trägårdh. Nu har han fällts för mutbrott i hovrätten.

Liljekvist fick kylen efter att han utsetts till Vin-Trägårdhs advokat i den så kallade Systembolagshärvan.

Liljekvist dömdes på torsdagen till 60 dagsböter i Svea hovrätt för att ha tagit emot en vinkyl. Samtidigt får Vin-Trädgårdhs vd Niklas Davidsson också 60 dagsböter – för bestickning, skriver Dagens Nyheters nätupplaga.

Såg det som en gåva

Det var efter att Liljekvist utsetts till Davidssons försvarare som han fick vinkylen. Därför kan den enligt hovrätten anses som muta.

– Jag har tagit emot den här vinkylaren som privatperson, det har absolut ingenting att göra med mitt advokatyrke, sa Liljekvist tidigare i polisförhör.

Enligt honom hade vinkylaren inget värde utan var en gåva från en vän. Åklagaren var dock av en annan uppfattning och menade att kylen var splitter ny och hade ett nypris på 23 715 kr.

Planerar överklaga

Per Liljekvists försvarare Bengt Söderström är inte nöjd med hovrättens besked.

– Jag är lite förvånad över domen. Framför allt är det här tråkigt för Per. Jag tycker inte att hovrätten har gjort en helt korrekt bedömning av saken, säger han till aftonbladet.se.

Vad händer nu?

– Vi kommer väl att försöka få målet prövat av Högsta domstolen. Det är väl vad man kan säga så här långt.

Kommer domen påverka hans yrkesutövning?

– Det vet man inte ännu. Samfundet kommer väl att fatta beslut i frågan.

Enligt Anne Ramberg som är generalsekreterare kommer man nu ta kontakt med Liljekvist.

– Jag har inte läst domen och gått igenom den ännu. Men vi kommer skriva till advokaten och sedan får han kommentera domen. Sedan tar styrelsen ställning till om det kommer gå vidare till disciplinämnden, säger hon till aftonbladet.se.

Känd brottmålsadvokat

Kändisadvokaten Per Liljekvist representerade Mikael Persbrandt i målet mot Expressen. Han försvarade även Persbrandt när han dömdes till samhällstjänst för rattfylleri och sjöfylleri.

Liljekvist försvarade också Emilio Ingrosso under rättegången 2006 när han stod åtalad för att ha dödshotat och misshandlat exfrun Pernilla Wahlgren. Ingrosso dömdes då till 7 000 kronor i böter för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Läs mer:

Karin Thurfjell, Susanna Vidlund