Känd professor dömd för sexbrott – igen

NYHETER

En känd professor döms för att sexuellt ha ofredat en ung flicka på en buss från Motala. Mannen får villkorlig dom och böter.

Det är andra gången mannen döms för sexbrott.

Professorn är mycket välkänd och har tunga akademiska meriter.

Han har gett ut flera böcker och varit gäst i flera tv- och radioprogram.

I maj förra året träffade mannen en 15-årig flicka på en buss från Motala. De började prata med varandra och mannen uppgav att han var fotograf.

Enligt 15-åringen ska han ha sagt att han hade erfarenhet av att ta nakenbilder.

Tafsade och ställde sexfrågor

Mannen styrde sedan in samtalet på sex och började fråga ut 15-åringen om hennes sexerfarenheter. Efter en stund övergick frågorna till fysiskt ofredande. Enligt vad flickan har uppgett i polisförhör och under rättegången tafsade mannen på hennes lår, rygg och stjärt.

Professorn nekar till brotten. Att han utgav sig för att vara fotograf var bara för att han ville få igång ett samtal med flickan.

Enligt professorn var det hon som började prata om sex.

Men tingsrätten sätter större tilltro till flickan och dömer mannen till villkorlig dom och 60 dagsböter a´555 kronor. Därutöver ska mannen betala ett skadestånd på 5000 kronor till flickan.

Tidigare dömd

Det är andra gången proferssorn döms för sexbrott. 2005 erkände han att han ofredat en 14-åring. Den gången valde mannen ett straffföreläggande för att slippa uppmärksamheten.

Mannen är tills vidare avstängd från sitt jobb på grund av sexanklagelserna.

Tidigare artiklar

Erik Wiman