Guidad Stockholmsnjutning

1 av 3
En bok att gå efter. Du hittar den i stans boklådor, på Designtorget, Pocketshop och på nätet. Illustration: Sara Teleman
NYHETER

Alla livsnjutare som älskar Stockholm har en del att göra. Guideboken Livsnjutarens guide till Stockholm håller oss aktiverade året om. Vi ringde upp Mia Öhrn, en av bokens två författare, för att kolla hur mycket information de snott från Allt om Stockholm.

I september 2006 damp Livsnjutarens guide till Stockholm ned i boklådorna. En guidebok med 125 tips till storstadens självklarheter och undangömda hål signerad Mia Öhrn och Henrik Francke uppenbarade sig som ett skrivet blad i våra oskrivna liv. Som ett Allt om Stockholm i bokform med tips indelade efter årstid. Eller som de själva valt att kalla den: ”Din bästis i huvudstaden”.

Vem gömmer sig då bakom epitetet livsnjutare? Vem riktar sig boken till?

- Stockholmare som aldrig byter stadsdel och som behöver röra på sig. Men även turister. Vad vi främst vill är att man ska upptäcka nya delar av stan, berättar Mia Öhrn.

- Livsnjutare är ett lite fånigt ord. Man associerar lätt till en cigarrökande Steffo i en fåtölj. Det här med att njuta av livet är ju väldigt subjektivt. Men jag och Henrik är nog som de flesta andra.

Vad är då din definition av livsnjutning?

- Jag har ju lite högre krav än att kolla på hockey och käka chips. Jag gillar töntiga saker som att sitta på ett trädgårdscafé och kolla på blommor.

Problemet när man skriver guideböcker är ju att det är omöjligt att täcka en hel stad. Hur har ni tänkt där?

- Vi har tagit med alla stadsdelar. Och prioriterat stan framför ställen som kräver bil eller för krånglig väg med kollektivtrafiken.

- Sedan gäller det ju att hålla sig uppdaterad när man skriver guideböcker om en stad som är så dynamisk som Stockholm. Därför kommer vi släppa en ny Stockholmguide redan i oktober i år.

Vilka tror du köper boken?

- Jag anar att den i första taget lockar kulturtanter och folk i åldrarna 20-35.

Korten på bordet, hur mycket info har ni snott från Allt om Stockholm?

- Ganska mycket faktiskt. Det kan jag inte sticka under stolen med. Och så har vi använt oss av DN På stan, Svenskan och andra Stockholmsknutna tidningar.

Njuter du mer av Stockholm nu än innan du började arbetet med boken?

- Absolut! Nu får jag ju njuta på arbetstid.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Tips från Livsnjutarens guide till Stockholm