De suger ditt blod på natten

Antalet vägglöss har ökat kraftigt i Umeå

NYHETER

Vägglöss som kryper upp i din säng, lägger ägg och suger ditt blod blir allt vanligare i Umeå.

– Det har aldrig varit så mycket som nu, säger Ulf Skoglund, skadedjurstekniker på Anticimex i Umeå.

Foto: Anticimex
Gillar att sova med dig Vägglössen ökar hela tiden i Umeå. De följer med i resväskan och suger ditt blod på natten.

Över stora delar av landet så invaderar den lilla skinnbaggen sovrummen, och Umeå är inget undantag.

– jag har jobbat med det här i åtta år och det ökar hela tiden. Det har aldrig varit så mycket som under det senaste året, säger Ulf Skoglund.

Bara det sista halvåret har han besökt minst sex ställen, och då har det också handlat om stora anläggningar som hotell och vandrarhem.

Suger ditt blod

Man hittar oftast vägglusen i sin säng, i elkontakter och till och med i väckarklockan. När det blir mörkt så kryper de fram, sticker in sin snabel i dig och suger ditt blod.

– När de är klara så börjar de producera ägg på en gång som de lägger i små klumpar i sängramen, bakom tapeterna och i golvlisterna, säger Ulf Skoglund.

Resväskan en bov

En anledningen till ökningen kan bero på Umeåbornas ökande intresse för resor.

– Vägglössen tycker om hårda föremål så när man skjutsar in resväskan under sängen så kryper de in där och sedan tar vi med dem hem, säger Ulf Skoglund.

Att bli av med de små krypen kan vara besvärligt. Anticimex använder sig till exempel av medel som förgiftar alla vägar upp till sängen eller uppvärma möbler.

– Själv kan man öppna väskan utomhus och kolla igenom kanter och skarvar. Det är bäst att tvätta eller tumla kläderna också, säger Ulf Skoglund.

Frida Sjödin