Så hyllas Johanna Sällström på nätet

Filmer på videosajter - tusentals inlägg på bloggar

NYHETER

Nu sprids minnesfilmer om skådespelerskan Johanna Sällström på nätet.

I ljud och bilder uttrycker fansen sin sorg.

– Jag har tyckt om henne i flera år, säger Jennifer Salminen, 15 år, som lagt ut sina minnesklipp på videosajten Youtube.

På tidningssidorna, i radio och tv minns stjärnor som Rolf Lassgård och Jonas Karlsson sin bortgångna skådespelarkollega Johanna Sällström.

Men hon var också djupt älskad av en stor film- och tvpublik. På olika nätsajter uttrycker de sin sorg. Redan i går hyllades och sörjdes hon i ett stort antal bloggar. I dag ligger fansens egna minnesfilmer ute, bland annat på videosajten Youtube.

Till Eric Claptons ”Tears in heaven” och Bryan Adams ”Everything I do...” visas klipp ur filmer och tv-serier där Johanna Sällström medverkade. Bakom ett par av filmerna står Jennifer Salminen, 15 år.

Stämningsfull musik

– Hon var en sån bra skådis. Jag gillade henne i flera år och blev jätteledsen i går när jag fick höra att hon hade dött, säger Jennifer till aftonbladet.se.

Förutom stämningsfull musik har andra sörjande lagt in textrader som ”We will never forget about you” och ”You are forever in our hearts”.

– Det här visar att människor behöver någonstans att uttrycka känslor. I dag umgås vi via nätet och mobiler. Nätet har också blivit platsen för att uttrycka sorg, säger psykologen och psykoterapeuten Eva Rusz.

Hon är inte förvånad över reaktionen. Johanna Sällström var en känd skådespelare, beundrad av många, men också en person man kunde känna igen sig i.

Identifiera sig med

– Det blir lätt så att man tycker sig ha en relation till den här personen, fast man inte har det. Det här var också en person som var med i goda sammanhang. Sedan var hon skild och ensamstående mamma till en liten flicka. Det var en tjej man kunde identifiera sig med.

Eva Rusz tycker reaktionen att lägga ut egna filmer och skriva av sig i bloggar är positiv och sund.

– Jag tycker det är bra. Det är bättre att få utlopp för det man känner än att hålla inne med det. Att dagligen skriva av sig sina tankar är en ångestdämpande metod.

Tidigare artiklar:

Johanna Melén