Kollektiv tanke bakom ny konstklubb

NYHETER

På Crazy Wisdom Art Club uppmanas du släppa fram konstnären inom dig. Nu öppnar det underjordiska målarkollektivet äntligen upp sina dörrar för allmänheten.

Vad är det egentligen som händer på Boulebanan? Vi frågade bossen på stället.

Finns det en Lisa Rinnevuo i dig? Plocka fram konstnären inom dig när du är på klubben. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Det går rykten om att ett gäng hobbymålare tänker dra igång en klubb där man tillåts vara konstnär för en kväll.

Stämmer det, Nicklas Josefsson, ägare till Boulehallen?

- Det gör det, serru. Men det är inget nytt. Vi är några stycken som under en längre tid träffats för att måla på det här viset. Det nya är att vi nu bjuder in fler. Gammal som ung är välkommen. Enda kravet är att man gillar att måla.

Vad menar du med ”på det här viset”?

- Jo, man äter en bit, dricker lite vin och sedan ställer man sig framför staffliet. Tanken är att man målar en tavla eller två, ensam eller tillsammans med andra. Vi servar med penslar, akrylfärg, dj och rubbet, det enda man behöver göra är att pynta en summa på cirka 150 kronor.

För alla oss som tröttnat på att hänga vid baren?

- Precis, för det finns ett uppdämt behov av att göra annat än att sitta på krogen och vara ball. Jag startade Boulehallen för att förutsättningarna var precis desamma.

- Behovet märks tydligt. En natt för ett tag sedan stod vi och målade i mitt buddistcenter. Först var vi bara tre. Men allteftersom gled förbipasserande in och till slut var vi ett stort gäng som stod och målade. Så visst finns det hopp för Stockholm.

Okej, men det blir inte tal om någon kroki eller utlärning på hög nivå?

- Det är inte så lämpligt att folk tar av sig kläderna. Vi gör ju det här på en restaurang. Och det är ingen målarkurs, men visst kommer det finnas folk att fråga om man känner att man är ute på djupt vatten.

Så ni är inga kultursnobbar?

- Nej, nej. Man kan se måleri på två sätt. Som något avancerat och svårt eller som en kul grej. Vi har valt det senare. Tänk dig någon som alltid drömt om att måla en tavla med en rysk sputnik. Nu är det möjligt.

Tycker man sig ha tillräckligt med konst hemmavid är det bara att lämna kvar sin tavla. Då hängs den upp i lokalen och blir därmed en del av den pågående utställning som växer med varje klubbtillfälle. På själva finalkvällen, den 16 juni, auktioneras sedan de hängda tavlorna ut.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm