Tre poliser kände till mord - höll tyst

Efter 15 år inleds mordrättegången

NYHETER

Alla tre poliserna visste om att den nu 34-årige mannen erkänt mord, men ingen anmälde. Idag inleddes rättegången i Växjö tingsrätt mot den mordmisstänkte, där även poliserna från nordvästra Skåne riskerar straff.

Den idag 34-årige mannen står åtalad för att med fem skott ha skjutit ihjäl en 26-årig man. Något han erkänt för två flickvänner. Men det var inte förrän 13 år senare som en av dem kontaktade polisen.

Enligt Helsingborgs Dagblad erkände den mordåtalade 34-åringen för sin dåvarande flickvän redan dagen efter mordet för 15 år sedan. Han hävdade då att han hade gjort det för hennes skull, eftersom den mördade mannen tidigare ska förgripit sig sexuellt på 34-åringens flickvän. Det var denna kvinnan som till slut, efter ha burit på hemligheten i 13 år, berättade för polisen.

”Förstod inte att det var sant”

Men det var fler som hade hört mannens bekännelse. En kvinnlig polis hade under slutet av 90-talet ett treårigt förhållande med mannen och han berättade då, enligt Helsingborgs Dagblad, för poliskvinnan att han ”haft ihjäl en person” och även om hur han hade gjort sig av med spåren efter mordet.

– Jag förstod inte att det kunde vara sant, säger poliskvinnan, som beskriver 34-åringen som ”humoristisk, verbal och inte alls svartsjuk”.

Riskerar straff för tjänstefel

Poliskvinnan berättade även för två av sina kollegor, men inte heller de agerade. Idag tog de tre poliserna plats i vittnesbåset i Växjö för att vittna i rättegången mot den mordåtalade 34-åringen.

Men även poliserna riskerar straff för tjänstefel.

– En polisman som hör talas om ett brott är alltid skyldig att föra information vidare till sin överordnade, i polislagen görs inga undantag, säger chefsåklagare Jörgen Lindberg till Helsingborgs Dagblad.

Titti Jersler

ARTIKELN HANDLAR OM