Habo Finans kan snart vara historia

Granskarna avvaktar skandalbolagets stämma

NYHETER

Finansinspektionen låter bli att granska Habo Finans till efter bolagets extrastämma.

– Om de träder i frivillig likvidation har vi uppnått vårt syfte, säger Maria Bylund vid Finansinspektionen.

Habo Finans lämnade sitt svar till Finansinspektionen i går. Granskarna ska ta ställning till om bolaget bedrivit verksamhet de inte haft tillstånd till.

Avvaktar stämman

Finansinspektionen har dock bestämt sig för att ligga lågt till dess Habo Finans haft extrastämma på tisdag i nästa vecka. Stämman ska bland annat ta ställning till om bolaget ska träda i frivillig likvidation.

– Det som kan hända om vi upptäckter att ett bolag bedrivit verksamhet de inte haft tillstånd till är att vi förelägger dem att upphöra med verksamheten. Om bolaget träder i frivillig likvidation har vi uppnått vårt syfte, säger Maria Bylund vid Finansinspektionen till aftonbladet.se.

Rykten har florerat den senaste tiden om att Habo Finans kanske inte skulle hålla stämma.

– Vi har också hört de ryktena, men vi har ingen annan information än den som finns på bolagets hemsida och vi tycker att det ligger så nära i tiden att det är värt att vänta på, säger Maria Bylund.

Vd på dubbla stolar

Samtidigt framkommer nya graverande uppgifter om Habo Finans tidigare vd Peter Rosendahl, nu möjligen majoritetsägare i bolaget. Han var tidigare anställd hos en fondkommissionär parallellt med posten i Habo Finans, skriver Dagens Industris nätupplaga. Rosendahl använde enligt uppgift fondkommissionärsfirman för att ge trovärdighet åt det egna bolaget.

– Det är självklart att han borde ha upplyst oss om verksamheten. Men det är lätt att vara efterklok, säger vd Jörgen Öhrn till di.se.

Tidigare artiklar

Karin Lindblom