Västmanlänningarna blir färre

NYHETER

Invånarna i Västmanlands län blev 12 902 färre under förra året. Det är en minskning med 5 procent sedan året före. Befolkning i hela landet ökade med 0,7 procent. Det visar SCB:s officiella statistik för 2006.

Foto: KAI REHN
Flera kommuner i länet ökar antalet invånare.

Den 1 januari 2007 bytte Heby kommun länstillhörighet från Västmanland till Uppsala vilket förklarar en del av minskningen i Västmanlands län.

Den kommun som minskar mest är Kungsör med -92 personer tätt följd av Surahammar med 87.

I riket som helhet blir de stora kommunerna större medan de små fortsätter att tappa. Men det finns undantag. Vissa kommuner växer för första gången på nästan 20 år.

Små kommuner tappar

Av Sveriges 290 kommuner var det 165 som ökade sin folkmängd under 2006, visar Statistiska centralbyråns (SCB) officiella statistik för fjolåret. Den genomgående trenden är dock att de största kommunerna fortsätter att öka, medan de små blir mindre.

Bland de 50 största kommunerna hade nämligen alla utom Gotland och Falun en folkökning medan invånarantalet ökade i endast nio av landets 50 minsta kommuner.

Kramfors i Västernorrlands län är den kommun som under förra året tappade flest invånare.

En liten ort som däremot expanderar är VM-heta Åre. Förra året nådde kommunen över 10000 invånare, vilket inte hänt på tio år. Enligt Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun, beror det på medvetna satsningar. För sex år sedan lade nämligen Åre upp en tillväxtstrategi som innebär att det 2011 ska finnas 1000 nya jobb. Hittills har de lyckats skapa 300 stycken.

– Och befolkningen kommer bara fortsätta att öka eftersom den mesta av vår expansion sker inom turismen som är en väldigt sysselsättningsintensiv bransch. Jag har all anledning att vara optimistisk, säger Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

Rekordstor invandring

I de tre största städerna ökade befolkningen under 2006. Stockholm fick cirka 12000 fler invånare och Göteborg och Malmö cirka 5000.

Sveriges totala folkmängd ökade med 65505 personer. Det innebär att den officiella folkmängden den 31 december var 9113257 personer. Invandringen ökade och var den största sedan SCB började sina mätningar. Även mängden födda, utvandrade och gifta ökade.

Klicka på bilden så blir den större!

Fakta: Kommun för kommun

De kommuner som ökar mest i befolkning under 2006 är:

De kommuner som minskar mest i befolkning under 2006 är:

Fakta: Län för län

De län som ökar mest i befolkning under 2006 är:

De län som minskar mest i befolkning under 2006 är:

TT , aftonbladet.se