al-Qaida-ledaren i Irak sårad i skottlossning

Närmaste medarbetaren dödad av irakiska soldater

NYHETER

Ledaren för terroristnätverket al-Qaida i Irak har sårats och hans närmaste medarbetare dödats av irakiska soldater norr om Bagdad.

Det uppger en talesman för Iraks inrikesdepartement till amerikanska medier.

Foto: AP
Abu Ayyub al-Masri.

Talesmannen Abdul-Karim Khalaf sa att en soldaterna sammandrabbade med en rebellgrupp i närheten av den amerikanska militärbasen Balad, ungefär 8 mil norr om huvudstaden. Där ska den irakiske al-Qaida-ledaren Abu Ayyub al-Masri ha skadats efter en skottlossning. Hans närmaste medarbetare Abu Abdullah al-Majemai ska ha dödats.

Polisen har al-Majemais kropp men vill inte kommentera omfattningen av al-Masris skador, enligt talesmannen.

Vice inrikesminister Hussein Ali Kamal sa att han inte fått någon information om någon liknande sammandrabbning eller att al-Masri skulle ha varit inblandad, skriver AP.

Tog över i juni

al-Masri är egyptier och tog över ledarskapet för al-Qaida i Irak i juni 2006 efter att Abu Musab al-Zarqawi dödats i ett amerikanskt flyganfall.

Iraks inrikesminister Muwaffak al-Rubaie gjorde i oktober förra året uppskattningen att al-Masri legat bakom över 2 000 bilbomber som dödat över 6 000 irakier de senaste två åren, rapporterar CNN.

Under dagen har amerikanska, brittiska och irakiska styrkor fortsatt med sin säkerhetssatsning för att få lugn på Bagdads gator, något som fått delar av stan att ligga helt öde. Endast fem döda, en låg siffra för att vara dagens Bagdad, har hittats under natten, enligt TT-AFP.

Irak har stängt flera av sina gränsövergångar mot Iran och Syrien för att hindra att upprorsmakare och vapen ska kunna komma in i landet.

Erik Laquist