Han får 100 000: Som en kalldusch

Bo satt fängslad i tre år – nu måste åklagarmyndigheten betala skadestånd

NYHETER

Åklagarmyndigheten ska betala incestdömde Bo Larsson från Hjärnarp 100 000 kronor i skadestånd. Handläggningen av hans fall var så illa skött att Justitiekanslern (JK) anser att hans rättigheter kränkts.

Foto: KRISTER HANSSON
”Hundratusen är ’peanuts’ jämfört med vad jag har gått igenom”, säger incestdömde Bo Larsson.

– Det är flera fel som begåtts från åklagarens sida som gjort att vi anser att han har rätt till ytterligare ersättning, säger Britt-Marie Lundberg på Justitekanslern.

Hösten 2001 dömdes Bo Larsson till åtta års fängelse för sexbrott mot sin dotter.

Friades helt 2004

Efter att ha beviljats resning i Högsta domstolen friades Larsson från alla misstankar i december 2004. Då hade han avtjänat drygt tre år av sitt fängelsestraff. På grund av den långa tiden i fängelse fick Bo Larsson drygt 2,4 miljoner kronor i skadestånd.

Men efterspelet i målet är ännu inte helt avslutat. I somras kom Justitieombudsmannen med frän kritik mot åklagarmyndigheten gällande hur Bo Larssons fall utretts.

Den åklagare som drivit fallet kritiserades bland annat för att ha underlåtit att ta upp förundersökningen när nya uppgifter kom fram som pekade på att Larsson var oskyldig.

Det är JO-kritiken som legat till grund för JK:s beslut att nu låta Åklagarmyndigheten betala skadestånd till Bo Larsson. Men själv är han inte nöjd med JK:s beslut.

”Kommer aldrig att ge mig”

– Hundratusen är ”peanuts” jämfört med vad jag har gått igenom. Det känns som en kalldusch, säger Bo Larsson till Punkt SE.

– Det är bra att det är åklagarmyndigheten som får betala. Det känns som en seger. Men jag tycker beloppet är för litet, förklarar han.

Trots den allvarliga JO-kritiken mot åklagarna har ingen förundersökning inletts mot dem.

– Jag kommer aldrig att ge mig förrän de fått stå till svars för vad de gjort mot mig, säger Bo Larsson.

Fallet Ulf

Kajsa Sigvardsson (.se)