Lars Orup är död

NYHETER

Tv-journalisten Lars Orup har avlidit efter en längre tids sjukdom, uppger Rapportmedarbetaren, vännen och kollegan Birgitta Alm för TT.

– Lars dog i går kväll på sjukhus, säger Alm.

Foto: rolf petterson
Journalisten och tv-profilen Lars Orup har avlidit 88 gammal.

Den legendariske tv-mannen Lars Orup blev 88 år gammal. Han var känd bland annat som en av ”de tre o:na” som bestod av honom själv, Gustaf Olivecrona och Åke Ortmark.

Ny kritisk stil

Lars Orup föddes den 2 oktober 1918 och växte upp i Lindesberg. Han anställdes vid Sveriges Radio 1957 och blev SR:s korrespondent i Bonn året därpå.

1960 började Lars Orup vid Aktuelltredaktionen vid SVT och blev senare en av de tre O:na tillsammans med Gustaf Olivecrona och Åke Ortmark, som blev kända för sin skjutjärnsjournalistisk där de gjorde politikerintervjuer i en ny kritisk stil. De hade sina givna platser i tv-studion och kräva raka svar på sina frågor.

Lars Orup författade boken ”I valet och kvalet” som gavs ut för första gången 1968.

En hundvän

Lars Orup pensionerades från SVT 1982.

Han var bosatt på Lidingö och privat var han en stor hundvän och hade genom åren flera hundar, däribland hunden ”Rocky”.

– Att ha hund är en del av mitt liv, sade Lars Orup till Aftonbladet 1999.

2001 gick han ut i Aftonbladet och protesterade mot avlivningar av boxervalpar.

- Det är fel att de avlivar hundar bara för att de har fel färg på pälsen. Det är dags att de ändrar reglerna, sade han då.

Läs också:

Läs mer:

TT , Susanna Vidlund