Storebror ser dig i skogen också

Nu ska kameror sättas upp i Värmlands skogar

NYHETER

Nu går inte ens djuren säkra i övervakningssamhället. Runt om i Värmlands skogar kommer kameror att sättas upp för att filma – älgkadaver.

Foto: Börje Thuresson
Vem där? Vargslagna kadaver ska kameraövervakas i skogar runt om i Värmland.

En stor del av svenska folket har uttryckt sitt gillande för övervakningskameror runt om på gatorna. Och det är väl tur, för nu tar storebror klivet ut i de värmländska skogarna också. Det är vargslagna älgkadaver som ska filmas och dokumenteras.

– Jag vill ta reda på vilka andra djur som utnyttjar de här kadavren för att se hur vargen påverkar livet i skogen, säger Camilla Wikenros, doktorand på Grimsö forskningsstation, SLU.

Vargarna skickar sms

Många vargar som rör sig i Värmlands skogar har gps-sändare på sig som regelbundet skickar sms till forskningsstationen om var de befinner sig.

– När vi ser att de har varit i samma område i mer än ett dygn är vi ganska säkra på att det ligger ett byte där. Då åker vi dit och letar upp bytesresterna och sätter upp en kamera, säger Camilla Wikenros som hittills har placerat ut fyra kameror.

Behöver inte förvarna

De asätande djur som kan bli fångade på filmen är till exempel räv, lodjur och korp. Men även de människor som rör sig i området kan fastna på film. Men Länsstyrelsen som har beviljat övervakningen ser inget problem med att inte informera var det finns kameror.

– Forskningsstationen har blivit undantagen från upplysningsplikten. Det blir praktiskt svårt att informera. Ska man spika upp skyltar på en tall, eller hur gör man? Vi utgår ifrån att det handlar om mark där folk inte rör sig så ofta, säger Maria Claeson.

Det här säger lagen om kameraövervakning

Frida Sjödin