GPS-skorna – den nya barnvakten

Pappa fick idén när sonen försvann

NYHETER

Glöm bortsprungna ungar.

Nu kan du ha koll på barnen via deras skor.

För drygt 2 300 kronor kan de GPS-utrustade gympadojorna bli din nya barnvakt.

Foto: AP
Isaac Daniel med den gps-utrustade skon.

Isaac Daniel befann sig på affärsresa i Atlanta när han fick ett samtal från sonens skola om att pojken var försvunnen. Isaac tog första bästa flyg tillbaka till New York. Väl framme visade det sig att allt var ett missförstånd. 8-åringen var välbehållen men händelsen fick ingenjören Isaac att börja fundera på att skapa en gympasko, utrustad med GPS-sändare.

Nu, fem år senare finns den magiska skon ute på marknaden. Nästa månad börjar vuxenmodellen att säljas och i sommar erbjuds den också i barnstorlek, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enkel knapptryckning

– Vi kallar det ett andra vakande öga, säger Isaac Daniel.

Hemligheten består i ett fem gånger sju centimeter stort chip, placerat i botten av skon. Användaren sätter själv igång GPS-styrningen genom att enkelt trycka på en knapp. Via en monitor kan man sedan följa skobärarens rörelser och se exakt var personen befinner sig.

Skon kan även aktiveras genom fjärrstyrning.

Isaac Daniel testade nyligen själv de nya skorna under en resa till New Jersey. Via chipet i skon kunde man följa honom från flygplatsen i Miami, genom staden och in i en viss byggnad.

Stort intresse

Men det är inte meningen att skon ska utnyttjas av överbeskyddande föräldrar eller av makar som vill ha koll på sin äkta hälft. Om myndigheterna larmas och det inte handlar om en nödsituation får skobäraren själv betala alla utryckningskostnader.

Intresset för GPS-skorna är stort. 1000 par av förstaupplagan har redan sålts på nätet och 750 par är beställda, skriver AP.

Priset ligger på mellan drygt 2 300 och 2 500 svenska kronor per par.

Fakta: GPS

Johanna Melén