Hackare friad från dataintrång

Var bara 16 år när brotten begicks – misstänks även ha hackat NASA

NYHETER

UPPSALA

En 18-åring från Uppsala som åtalats misstänkt för att ha tagit sig in i olika datasystem i Sverige frikändes på fredagen av Uppsala tingsrätt.

Domstolen var dock inte enig. En nämndeman anser bevisningen övertygande och ville döma honom till 75 timmars samhällstjänst för dataintrång.

Var bara 16 år

Den unge Uppsalabon är mycket datakunnig och var bara 16 år när han ska ha begått brotten han åtalats för. Han misstänks för att ha tagit sig in i datasystemen på sju universitet. Han bytte där, enligt åklagaren, ut vissa programvaror och filer.

18-åringen har erkänt delaktighet i ett av intrången, men har i övrigt pekat ut två andra som skyldiga. Han har dock inte velat avslöja deras namn. 18-åringen säger att han haft en egen server i garderoben hemma och där haft tillgång till det snabbaste bredbandet i världen.

I 18-åringens server fanns en delad så kallad cryptoloop som är en del av hårddisken och som kan delas av flera. Filen användes för att lagra information, alltifrån koder till program.

Misstänks ha hackat NASA

Tingsrätten anser att mycket talar för att 18-åringen gjort de intrång han åtalats för men utesluter ändå inte att de utförts av andra personer. Bevisningen anses, enligt domstolen, inte tillräcklig för att fälla 18-åringen för dataintrång trots mängden data från de olika intrången i universiteten som hittats i hans dator.

18-åringen misstänks även för att ha hackat sig in i datasystem hos bland annat USA:s militär, rymdstyrelsen Nasa och dataföretaget Cisco. Dessa misstankar har inte utretts av svensk polis och omfattades inte av åtalet.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM