Greenpeace hindras rädda brinnande valfångsfartyg

Pingvinkoloni hotas - men japanerna tackar nej till hjälp

Foto: AFP
Ett tankfartyg och en valfångstbåt har bordat det nödställda fartyget Nisshin Maru.
NYHETER

En besättningsman är död och oljan från det svårt skadade valfångstfartyget hotar miljön i Antarktis.

Trots det vägrar man ta hjälp från Greenpeace.

- Vi oroar oss för att vädret ska slå om, säger en talesman för sjöräddningen i Nya Zeeland.

Greenpeacefartyget MS Esperanza.

Dramat ombord på Nisshin Maru började i torsdags förra veckan.

Vad som orsakade branden ombord på det japanska valkokeriet är oklart. Men fartyget havererade och blev manöverodugligt.

Igår avled en besättningsman av skador i branden, som slog ut fartygets motorer.

Hotar pingvinkoloni

Ombord på Nisshin Maru finns 1,3 miljoner liter brännolja och eldningsolja - tillräckligt för att orsaka en miljökatastrof.

Bara 17 mil därifrån finns Cape Adare och en av Antarktis största koloni med adeliepingviner.

Greenpeace har tidigare försökt att stoppa valjakten från Nisshin Marhu, det enda fartyget i den japanska valfångarflottan i Södra ishavet som kan processa en hel val.

Om Nisshin Maru tvingas avbryta arbetet så kan det innebära att japanerna också tvingas avbryta valjakten i området för i år.

På grund av den allvarliga situationen har Greenpeace nu erbjudit sig att bogsera Nisshin Maru till hamn i Nya Zeeland - men den japanske befälhavaren vägrar.

I stället vill man att andra japanska valfångare i området assisterar.

Vädjar till Japan

– Just nu är vädret bra. Men vi oroar oss för vad som kan hända om vädret förändras och det kan gå mycket snabbt, säger en talesman för nyzeeländska sjöräddningsorganisationen Maritime New Zealand.

Nya Zeelands miljöminister Chris Carter vädjar till Japan att göra allt för att få bort fartyget för att hindra en miljökatastrof.

Besättningsman saknas

– Det är mycket viktigt att Nisshin Maru bogseras bort från Antarktis orörda kust, den närbelägna pingvinkolonin och de farliga isflaken, säger Nya Zeelands miljöminister Chris Carter, enligt BBC.

Den enklaste lösningen vore att låta Greenpeace fartyg Esperanza, som finns i närområdet, hjälpa till.

Ändå säger Japan nej till hjälp.

– Inget oljeläckage hotar och det finns ingen risk för förorening av miljön på grund av Nisshin Maru, säger Kenji Masudi från den japanska fiskerimyndigheten.

Flera sammandrabbningar

Valfångsfartyget har haft flera sammandrabbningar med Greenpeace i Arktis och japanska tjänstemän har liknat miljöaktivisterna vid pirater.

Bakgrunden till deras ovilja nu ses som politisk.

– Det här är inte rätt tid för politiska spel vid ett skrivbord i Tokyo, säger Karli Thomas, ombord på Greenpeacefartyget Esperanza.

Nisshin Maru gav sig av mot Antarktis i december med målet att fånga upp till 945 valar av flera olika typer fram till mitten av mars.

Hur många som hittills dödats är inte känt.

Japan fångar val i vad man kallar forskningssyfte och struntar därför i det internationella förbudet mot kommersiell valfångst.

Johanna Melén, Caroline Olsson