Torterad av sex män

– Slog med knogjärn mot huvudet
– Gav elstötar mot könsorganet
– Slog med batong på händerna
– Hoppade på hans ansikte

1 av 8 | Foto: JENS BÄCKSTRÖM/EUROBILD
filmades Vid den här bankomaten hämtade några ur gänget ut pengar från 23-åringens konto med hjälp av hans kort och kod, som de tvingat till sig. Vad de inte visste var att allt fångades av bankomatens övervakningskamera.
NYHETER

I flera timmar torterades den 23-årige Luleåbon av flera män – med batong, knogjärn och elchocker mot könsorganet.

Sedan hoppade de på hans huvud.

Orsak: en av männen inbillade sig att offret våldtagit hans flickvän.

Flera poliser i Luleå beskriver misshandeln som det vidrigaste de någonsin utrett, enligt NSD.

Offret följde en kompis till en lägenhet på Örnäset i Luleå den 13 januari. Där började fyra män anklaga honom för att ha våldtagit en 20-årig kvinna.

Men våldtäkten hade aldrig ägt rum, har flickan själv sagt i förhör. Det handlade bara om svartsjuka, enligt polisen.

Åkte till bankomaten

Männen började slå 23-åringen på kroppen och huvudet. För att skadorna skulle ge maximal effekt använde en av dem knogjärn.

Misshandeln pågick i timmar, med ett kort uppehåll – gänget hade tvingat av 23-åringen hans kontokort och kod och några av dem åkte till en bankomat. De tog ut över 18 000 kronor som ”skadestånd” för den påstådda våldtäkten.

Vid ett tillfälle ringde männen upp en 26-årig bekant för att kontrollera att han inte hade något emot misshandeln. Samtalet bandades.

Tog med en batong

– Du har mitt fulla beskydd, slå sönder knäskålarna på honom, svarade 26-åringen som tog med sig två kompisar och begav sig till lägenheten för att hjälpa till, enligt Norrbottens-Kuriren.

Männen hade med sig en batong som de slog den redan svårt skadade 23-åringen med. Han försökte skydda sitt könsorgan med sina händer men var tvungen att släppa – händerna höll på att krossas av batongen.

Efter det slet gärningsmännen av 23-åringen byxorna och tog fram en elpistol. Två av männen höll fast offret medan en tredje gav honom stötar mot könsorganet, testiklarna och anus. Flera gånger.

Sedan stampade gärningsmännen på 23-åringens fötter och knän. Innan de avslutade misshandeln med att hoppa på hans ansikte.

Tortyren var så brutal att 23-åringen förlorade medvetandet minst en gång.

– Det är en otäck våldsmentalitet som jag inte stött på tidigare i Luleå, säger kammaråklagare Åke Hansson till Norrbottens-Kuriren.

Dagen efter misshandeln tvingade gärningsmännen av offret en platt-tv och ytterligare 3 500 kronor.

Kvinnan fick pengar

Gärningsmännen gav en del av pengarna de kom över till den 20-åriga kvinnan. Resten delade de upp sinsemellan, utifrån hur mycket de hade misshandlat 23-åringen.

Sju män åtalades i torsdags för grovt rån. Alla utom en har erkänt.

– Samtliga har lika del i det som sker, från det att man beslutar om brottet till dess att man delar på det man fick ut av brottet, säger Åke Hansson.

Två av männen och den 20-åriga kvinnan åtalas dessutom för häleri.

Polisen har spelat in telefonsamtal där en del av männen skryter om misshandeln.

Jill Sjölund