Norska kungligheterna lurade skvallerpressen med kontanter

Foto: STELLA PICTURES
väskan full med pengar En anställd på Nordea läckte uppgifter om prinsessan Märthas och maken Ari Behns kontokortsräkningar till den norska skvallertidningen Se och Hör. ”Vi var tvungna att åka på bröllopsresa med en koffert full av cash”, berättar Ari Behn.
NYHETER

När norska prinsessan Märtha och hennes make Ari Behn åkte på bröllopsresa hade de med sig en väska full av kontanter.

Orsak: de ville inte bli spårade av norska Se och Hör.

Mette-Marit.

Den norska skvallertidningen Se och Hör är i blåsväder efter att dess förre reporter Hårvard Melnæs avslöjat tidningens hänsynslösa arbetsmetoder i sin bok ”En helt vanlig dag på jobbet”.

Melnæs berättar bland annat att poliser mutats för att läcka uppgifter ur straffregistret om kronprinsessan Mette-Marits tidigare pojkvänner och att anställda på flygbolag har betalats för att skvallra om kronprinsparets resor.

Bank läckte

Dessutom har tidningen fått bankanställda att läcka kungafamiljens kredituppgifter och på så sätt kunnat avslöja att Mette-Marit handlat kläder för 300 000 kronor på en resa till New York.

Nu bekräftar prinsessan Märtha och hennes make Ari Behn att även deras bankkonton övervakats av Se och Hör.

Efter deras bröllop i Nidarosdomen 2002 åkte paret på en flera veckor lång resa. I e-post till de norska tidningarna Dagens Näringsliv och Dagbladet skriver Ari Behn att de redan då kände till att någon på Nordea läckte uppgifter om deras kontokortsräkningar.

”Vi var tvungna att åka på bröllopsresa med en koffert full av cash”, skriver han till tidningarna.

Väckte uppseende

Ari Behn berättar att de stora kontantbetalningarna väckte uppseende.

”Folk tog oss för ett par på rymmen. Jag menar, vem är det som köper flygbiljetter kontant och på stående fot kastar sig på första bästa plan utomlands?”

Nu har Nordea polisanmält läckorna och Norsk Redaktørforening ska hålla förhör om Se och Hörs journalistiska arbetsmetoder.

Karin Moberger