Lavinfara i svenska fjällen

Foto: Peter Rosen
”Betydande lavinfara” i Riksgränsen.
NYHETER

Kiruna (TT)

Lavinfaran har ökat i Kirunafjällen. Rikligt snöfall, kraftiga vindar som byter riktning och stora temperaturväxlingar ligger bakom.

Samtidigt fylls fjällvärlden på av en ny omgång sportlovsturister.

Lavinfaran är uppenbar även på normalt säkra platser, skriver Kiruna fjällsäkerhetskommitté i ett pressmeddelande.

Kommittén, som övervakar fjällsäkerheten även utanför skidanläggningar, uppmanar alla besökare att ta det extra försiktigt och inte lita på tidigare erfarenheter eller hur andra färdas i snön.

Opålitliga isar

Förutom lavinfara har de ovanliga väderförhållandena skapat tunna och opålitliga isar i området, upplyser kommittén. Flera tillbud har rapporterats. Stora mängder vatten på isar gör att skotrar riskerar att köra fast på vattendrag och myrar.

Svenska liftanläggningars organisation (SLAO) varnar samtidigt för ”betydande lavinfara” på tre svenska skidorter: Riksgränsen, Björkliden och Abisko Nuolja, som ligger 10–13 mil väster om Kiruna.

Betydande lavinfara innebär att det är sannolikt att människor utlöser laviner och att spontana laviner är möjliga.

– Men håller man sig inom preparerade nedfarter och följer anvisad information på anläggningarna är det ingen fara, säger Hans Gerremo, vd för SLAO.

I full gång

Skidsäsongen är i full gång och i helgen inleddes vad skidorterna kallar Skåneveckan, då skolor i södra Sverige och Uppsala har sportlov.

– Det är väl nästan fullt med turister nu, även om inte alla tar sig ända upp dit (Kirunafjällen). Det finns väl en och annan stuga kvar, men i stort är det ganska fullbokat, säger Gerremo.

Hittills under årets skidsäsong har inga lavinolyckor med personskador inträffat i de svenska fjällen enligt SLAO.

– Det kan gå laviner överallt i fjällvärlden. Men när det gäller skidanläggningarna brukar det stanna vid ett par tre laviner per år, beroende på vad det är för väder, säger Gerremo.

– Laviner med dödlig utgång är ovanligare, kanske en i Sverige per år. Det kan jämföras med i genomsnitt 110 per år i Alperna, tillägger han.

Fakta: Att undvika laviner

TT

ARTIKELN HANDLAR OM