Minst 66 döda vid stor tågbrand

Myndigheterna misstänker attentat

1 av 3 | Foto: ap
Den våldsamma branden ombord på tåget misstänks vara resultatet av ett terrorattentat.
NYHETER

Minst 66 personer dödades i en våldsam brand på ett tåg i norra Indien i går kväll.

En hemmagjord bomb misstänks ligga bakom branden.

Enligt myndigheterna handlar det om ett terrordåd.

Två explosioner hördes plötsligt. Snart var två vagnar övertända.

Sent i natt pågick räddningsarbetet fortfarande. Man hittade fler och fler döda kroppar och minst 13 skadade passagerare har förts till sjukhus i New Delhi, enligt AFP.

Kunde inte fly

Passagerarna kan ha varit instängda i de brinnande vagnarna, utan en chans att fly från lågorna. Av säkerhetsskäl hölls dörrar och fönster låsta mellan New Delhi och gränsen till Pakistan.

En sprängladdning hittades nära spåret där branden startade och två resväskor fyllda med lättantändligt material låg i och utanför vagnarna, säger järnvägschefen Vinoo Narain Mathur enligt AP.

Försökte hjälpa till

Folk som bor i närheten av järnvägen rusade till platsen med vattenhinkar för att släcka den våldsamma branden. De två vagnarna totalförstördes.

Enligt indisk polis var flera av de döda och skadade pakistanier.

UD utesluter inte att det kan finnas backpackers som rest med tåget men än så länge tyder inget på att svenskar dödats eller skadats.

– Vi fortsätter följa det i samarbete med indiska myndigheter. Hör någon anhörig eller drabbad av sig agerar vi, sade Mirian Mannbrå vid UD:s pressjour till TT.

”De ska fångas och straffas”

Branden utbröt nära en tågstation åtta mil norr om New Delhi. Tåget, Samjhauta Express, var på väg från Indien till Pakistan. Tåget är den enda järnvägsförbindelsen mellan de två länderna som tvistar om provinsen Kashmir.

– Det var ett försök att förstöra de allt starkare banden mellan de två landen, säger järnvägsministern Lalu Prasad Yadav till Press Trust of India.

– Den som ligger bakom det här ska fångas och straffas.

Tågförbindelsen stoppades i början av 2002 sedan spänningarna ökat efter en attack mot Indiens parlament som Pakistan anklagades ha gett sitt stöd till.

Jill Sjölund, Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM