Svensk man dog på flygplats

Skulle ta en genväg med sonen - hoppade åtta meter

NYHETER

Pappan släppte först ner sin sjuårige son.

Sedan hoppade han själv över säkerhetsräcket - och landade åtta meter längre ner.

Bara den sjuårige pojken överlevde.

Personal från svenska ambassaden vakar nu vid pojkens säng på sjukhuset.

Svensken, en man i 40-årsåldern, hade enligt polisen varit i Israel sedan den 8 februari tillsammans med sin son.

Skulle till Wien

Nu vårdas pojken på intensivvårdsavdelningen på Sheba-sjukhuset i Tel Hashomer. Hans skador betecknas som allvarliga men inte livshotande.

- Han kommer att bil helt återställd, säger en representant för svenska ambassaden, som besökt pojken på sjukhuset.

Enligt israeliska myndigheter har polisen haft ett kort förhör med pojken på sjukhuset.

Svensk polis har kontakt med pojkens mamma i Sverige. Fram till dess att anhöriga tar sig till Israel kommer UD-personal att behålla kontakten med pojken på sjukhuset.

- De skulle flyga till Wien på söndagen och missade förmodligen flyget. De befann sig på flygplatsen sedan dess, säger en flygplatspolis vid Ben Gurionflygplatsen.

Olyckan hände vid tretiden natten mot måndag.

Varför pappan valde att hoppa är oklart.

Vittnen berättar att man såg honom först släppa ner sonen, sedan sitt bagage. Till slut hoppade han själv - rakt ner mot spåren vid den nya flygtågstationen i ankomsthallen.

Pojken höll dessutom på att bli överkörd av ett tåg, men räddades av en lokalvårdare som rusade fram och varnade tågföraren, som hann stanna.

Åtta meter

– De hade missat sitt flyg, och av någon anledning som vi inte vet kastade mannen sin son över ett räcke och hoppade sedan själv. Det var ett fall på åtta meter ner på en byggarbetsplats där man håller på att anlägga en ny järnväg till flygplatsen, säger Mickey Rosenfeld, talesman för den israeliska polisen till Aftonbladets utsände Mats Gezelius.

– Mannen fick livshotande skallskador och dog under morgonen på sjukhuset, där man fortfarande vårdar sonen och försöker rädda hans liv.

Ambassadpersonal på plats

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare i 50-årsåldern avled på Ben Gurion-flygplatsen i morse. Med honom var hans son som är i 7-årsåldern. Pojken är skadad men vid medvetande. Han står nu under läkarvård, säger Miriam Mannbro vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

– Vi har haft ambassadpersonal på plats på sjukhuset.

Mickey Rosenfeld säger till Aftonbladet att israelisk polis i samarbete med svensk ambassadpersonal nu försöker ta reda på bakgrunden till den tragiska händelsen.

Enligt Rosenfeld hade mannen och hans son befunnit sig i landet i tio dagar.

Johanna Melén, Caroline Olsson