Hollywood utbildade svenska poliser

Amerikansk filmorganisation föreläste om piratkopiering

NYHETER

När polishögskolan skulle ha undervisning om upphovsrätt och piratkopiering inbjöds föreläsare från FBI och den amerikanska filmindustrins lobbyorganisation MPA.

Sex poliser har utexaminerats från polishögskolans vidareutbildning i upphovsrätt, piratkopiering och fildelning och dessa ska i fortsättningen sköta polisens utredningar om upphovsrättsbrott, skriver Computer Sweden.

På en föreläsning den 24 januari inbjöds talare från bland amerikanska Motion Picture Association (MPA), den amerikanska federala polisen FBI samt svenska Antipiratbyrån som anmält de fildelningsbrott som hittills prövats av svenska domstolar. Antipiratbyråns föreläsare talade bland annat om ”problem” med den nuvarande svenska upphovsrättslagstiftningen och kommande lagstiftning.

Enligt polishögskolan bjöds talarna in för att ”förklara sin verksamhet för studenterna”. I en rapport från upphovsrättsorganisationen IIPA, där MPA ingår, beskrivs syftet dock som ”tränings- och utbildningsarbete” av svenska poliser.

Polishögskolans studierektor Marianne Hilton kan inte ge ett enda exempel där lobbyistorganisationer tidigare inbjudits att delta i undervisningen. Hon har dock fullt förtroende för den kursansvarige på högskolan.

– Vi har kontakter med organisationer utanför polisen. Har man gjort bedömningen att det finns kompetens att hämta från en grupp så bjuder man in dem, säger hon.

Piratpartiet, som vill släppa fildelningen helt fri, var inte inbjudet till seminariet.

– Rättsväsendet gör misstaget att betrakta de här organisationerna som någon slags privat poliskår. Deras enda intresse är att bevara sina gamla lukrativa monopol. De här organisationerna har inte i vårt rättsväsende att göra, säger Rickard Falkvinge från Piratpartiet till Sveriges Televisions Rapport.

Tidigare artiklar

TT

ARTIKELN HANDLAR OM