Föräldrar köper ut till sina barn

Var fjärde 15-åring som dricker får alkoholen genom föräldrarna

NYHETER

Föräldrar är den tredje vanligaste källan till alkohol för högstadieungdomar.

– De tror att de på så sätt hindrar sina barn från att dricka hembränt. Men de dricker det i varje fall , säger Ingela Widner, drogförebyggare Örebro.

Var fjärde 15-åring som dricker alkohol i Sverige får den genom sina föräldrar.

– Det ser nog ungefär ut så även i Örebro, säger Jörgen Larsson, STAD-beroendecentrum, Stockholm.

Högstadielever får, enligt Jörgen Larsson, i första hand tag på alkohol genom unga vuxna som syskon och äldre kompisar, i andra hand genom missbrukare och i tredje hand genom föräldrar.

Dricker mer

Ingela Widner, drogförebyggare på Örebro kommun, tycker att föräldrar som köper ut till sina barn gör dem en björntjänst.

– Då gör föräldrarna tummen upp för alkohol. Och undersökningar visar att de här barnen dricker mer än vad barn som inte får alkohol hemifrån gör, säger hon.

Ingela Widner säger att föräldrarna ofta köper ut i tron att det hindrar barnen från att dricka hembränt.

– Men de dricker hembränt i varje fall.

Fler dricker mer

För att få föräldrarna att förstå allvaret av att köpa ut till sina barn går kommunen ut med information från det att barnen börjar sjuan.

– Det sämsta du kan göra för dina barn är att hjälpa dem att få tag på alkohol.

2005 uppgav 44 procent killarna och 49 procent av tjejerna i nian i Örebro att de någon gång hade provat alkohol. 2002 var den siffran 58 procent bland killar och 55 bland tjejer. Ingela Widner säger att det är fler som inte dricker i överhuvudtaget. Samtidigt är det av de som dricker, fler som dricker mycket och ofta.

– Det måste vi få stopp på, säger Ingela Widner.

Maria Soläng