Hundra personer drabbas då bassäng tvingas stänga

Personalen befarar föroreningar i inandningsluften

NYHETER

Irriterade slemhinnor och ögon gör att Centralsjukhusets bassäng måste stängas på obestämd tid. Över hundra personer drabbas.

När sjukgymnastiken invigde sina nyrenoverade lokaler på Centralsjukhuset för ett år sedan installerades en ny avancerad ventilationsanläggning. Alla delar i anläggningen har dock inte fungerat som de ska och personal har vittnat om irriterade slemhinnor och ögon. De befarar även att inandningsluften är förorenad.

Avbryta all verksamhet

I dagarna beslutade därför huvudskyddsombud för Kommunal och Saco att stänga hela lokalen och avbryta all verksamhet i bassängen.

– Det här är dock en kortsiktig lösning. Vi ska träffa företrädare för leverantörerna och berörda konsulter för att diskutera förslag till hur problemet kan lösas en gång för alla, säger fastighetschefen Lars Nilsson.

Kallare i vattnet

För att patienter ska kunna vistas i bassängen så ska vattentemperaturen sänkas från 34 till 32 grader så att lufttemperaturen sänks.

– En rehabiliteringsbassäng ska hålla 34 grader. Vi kommer att informera våra patienter om sänkningen så de själva får avgöra om de vill träna i den, säger Maria Klint, verksamhetschef vid sjukgymnastiken.

Hoppas på förståelse

När temperaturen är sänkt kommer bassängen att öppna igen, men det kommer att ta flera dygn.

– Förhoppningen är att bassängen snart ska kunna öppnas och att alla har förståelse för att det blir lite kallare i vattnet en period, säger Maria Klint.

Frida Sjödin