Droppen - stans bästa semla

NYHETER

Lagom till Fettisdagen har Allt om Stockholms läsare sagt sitt i en stor omröstning: Droppens konditori i Sundbyberg gör den bästa semlan. Hemligheten? Ugnen och grädden.

Foto: Kalle Asplund
Snabbt försvinner godbitarna iväg.

- Till skillnad från de allra flesta andra konditorier använder vi en däcksugn, förklarar en glad Rickard Mark, 37, som tillsammans med kompanjonen Patrik Wendel driver Droppens konditori på Tulegatan, nästan på gränsen mellan Sundbyberg och Solna.

- En däcksugn liknar en pizzaugn, där botten blir varm och det blir direktvärme på semlan. Skillnaden mot de varmluftsugnar som de flesta andra använder är att semlorna inte torkar ut, utan i stället behåller sin saftighet.

I Allt om Stockholms omröstning om var den bästa semlan egentligen finns fick Droppens konditori redan från start många nomineringar, där de flesta tyckte att deras "klassiska" semla var någonting alldeles extra.

- Vetebullen säljer också absolut bäst, förklarar Richard Mark som även bakar saffranssemlor och wienerbrödssemlor med kavlad, spröd bulle.

- Många gillar dessutom att vi använder riktig, vispad grädde i stället för den luftinsprutade som är vanlig annars.

I veckorna kring Fettisdagen säljer Droppens konditori 400-500 semlor om dagen, men just Fettisdagen är förstå speciell: inte mindre än 3 500 stycken semlor säljs till semmelsugna kunder.

- Vi arbetar i bageriet från klockan elva kvällen innan till fyra eftermiddagen efter, men det är det värt, säger Rickard Mark som nu kan hänga ett vackert diplom på väggen som ett bevis på att han och Patrik Wendel enligt Allt om Stockholms läsare gör Stockholms bästa semla.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

Här hittar du Droppens konditori