Reinfeldt stoppar sänkt skatt på öl och vin

”Det finns inget budgetutrymme och ingen alliansöverenskommelse”

Foto: LOTTE FERNVALL
– Det är väldigt viktigt att vi nu markerar att vi vill sänka skatten på arbete, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som sågar det moderata förslaget i skatteutskottet.
NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör tummen ner för partikamraternas förslag om att sänka skatten på öl och vin.

– Det finns inget budgetutrymme och ingen alliansöverenskommelse, säger han till TT.

Därmed stänger Reinfeldt definitivt dörren för de moderata förslagen i riksdagens skatteutskott. Ett antal moderata riksdagsmän vill sänka skatten på öl för att slå undan benen på dem som i vinstsyfte åker utomlands för att ta hem stora mängder billig öl och alkohol. Sprit som sedan säljs vidare illegalt i Sverige, inte minst till minderåriga.

Om ölskatten sänks följer vinskatten med, enligt EU:s regler. För att kompensera den sänkningen har därför en höjning av spritskatten föreslagits.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) har redan tagit avstånd från förslaget och nu gör alltså även statsminister Fredrik Reinfeldt det.

Budgeten

– Vi har ingen färdig alliansöverenskommelse och vi bör inte göra någonting när det gäller detta som har en okontrollerad budgetpåverkan. Det är väldigt viktigt att vi nu markerar att vi vill sänka skatten på arbete och vår möjlighet att göra det är beroende av att det inte kommer att finnas lika stort utrymme för alla andra typer av skattesänkningar, sade han till TT på måndagen.

Men detta är ett förslag från dina egna riksdagsmän, vet de inte det?

– Jo, de är nog medvetna om det. De hävdar att det inte har någon budgeteffekt och menar att det möjligen kan finnas ett stöd för detta i riksdagen, men dels tänker jag se att det verkligen finns ett underlag som säger att det här är budgetneutralt, dels tänker jag föra den diskussionen med mina alliansvänner.

Skatteändring

Moderaterna var före valet för en sänkning av alkoholskatten. Och nu kritiserar Reinfeldt den förra regeringen för att den aldrig sänkte skatten på alkohol.

– Det man varnade för, om man inte lade fram den typen av skatteändringar, var att vi skulle se en nyetablering av alkoholturism och andra köp- och säljbeteenden i Sverige. Det är ju redan här.

– En hel del av de sociala följder som vi varnade för har kommit till följd av att den förra regeringen aldrig lade fram något förslag. Då kan man hävda att det kommer att fortsätta vara så, tills man gör en skatteförändring. Men då vill jag påstå att den är svårare att göra nu, för beteendeförändringen har redan skett, sade Fredrik Reinfeldt.

Läs mer:

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM