47-åringen släppte sin son åtta meter

Psykos kan ligga bakom tragedin på flygplatsen

Foto: lotta zachrisson
vårdas på intensiven Plötsligt tog den 47-årige svensken tag i sin son och kastade honom över ett räcke ner mot ett tågspår. Sedan hoppade han själv – och dog senare av sina skador. Dramat på flygplatsen i Tel Aviv i går morse kan ha orsakats av en speciell religiös psykos som drabbar människor som besöker det heliga landet. ”Vi undersöker om det kan ha koppling till Jerusalemsyndromet”, säger en polistalesman.
NYHETER

TEL AVIV

Den 47-årige svensken kastade sin sjuårige son framför tåget – från en bro åtta meter upp i luften.

Sedan hoppade han själv efter.

Pappan dog, pojken överlevde.

Israelisk polis utreder nu om tragedin, som utspelades vid Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv i går morse, kan ha utlösts av religiös psykos.

– Baserat på vad vi vet hittills undersöker vi om fallet kan ha en koppling till det så kallade Jerusalemsyndromet, säger polistalesmannen Mickey Rosenfeld till Aftonbladet.

Taxichauffören Victor Drori satt i sin bil utanför flygplatsen när han såg pappan och sonen komma gående vid tretiden i går morse .

”Han skrek och grät”

– Jag tyckte omedelbart att det var något konstigt. Pojken skrek och grät. De ville uppenbarligen inte ha någon taxi, men i den riktning de gick fanns inte annat än taxibilar.

Plötsligt förändrades bilden.

– Mannen tog tag i pojken och slängde honom över räcket till järnvägsspåret nedanför. Sedan såg jag hur mannen själv var på väg över räcket och försvann ner.

Ett tåg var samtidigt på väg att lämna stationen, men en städare såg vad som höll på att hända och lyckades stoppa det.

– Det var mycket nära att tåget gjorde slut på både pappan och pojken, säger Victor Drori.

47-åringen och hans son fördes till Sheba-sjukhuset i Tel Hashomer utanför Tel Aviv.

Pappans liv gick inte att rädda, men pojken kunde i går förmiddag lämna kirurgavdelningen. Han vårdas nu, gipsad, på barnintensiven.

Hade varit på besök

– Han mår bra och kommer att bli helt återställd, säger en representant för svenska ambassaden som vakar vid hans sjukbädd.

Pappan och sonen hade varit på tio dagars besök hos en israelisk vän. I söndags eftermiddag skulle de flyga hem till Sverige, via Wien. Vännen skjutsade dem till flygplatsen.

– Det känns fruktansvärt. Jag känner mig skyldig för att jag inte

såg att något var fel, säger vännen när Aftonbladet träffar honom på sjukhuset.

Han berättar att de kom till flygplatsen i god tid innan planet skulle avgå. Vännen såg svenskarna checka in och få sina pass stämplade.

Stod kvar i timmar

– Jag förstår inte hur de ens kunde komma ut igen.

Varför de inte gick ombord på planet – och sedan blev kvar på flygplatsen i timmar – är en gåta som polisen nu försöker lösa.

Vännen, som i natt hämtade pojkens mamma som flugit in från Sverige, berättar att sjuåringen är vid medvetande och har pratat lite:

Inga varningstecken

– Han förstår inte vad som har hänt, mer än att han är skadad. Stackars mig, säger han.

Den 47-årige pappan, som var egen företagare, hade länge pratat om att komma och hälsa på, men det dröjde över två år innan det blev av.

Vännen såg inga varningstecken under deras vistelse i Israel.

– De promenerade runt mycket i Tel Aviv och åkte till Jerusalem en dag eftersom pappan var intresserad av religion. Jag märkte inget konstigt.

Drabbade har speciell klinik

Mats Gezelius ,Lotta Zachrisson