Svensk journalist gripen i Västsahara

Utvisades på tisdagskvällen

NYHETER

Den svenske journalisten Lars Björk avvisades på tisdagskvällen från Västsahara. Han sattes på en buss till Agadir, där han beräknades vara framme på onsdagsmorgonen.

Lars Björk, som är frilansjournalist och TT-medarbetare, var i Västafrika på en reportageresa. I samband med att han fotograferade en grupp barn som i måndags demonstrerade för ett självständigt Västsahara greps han av marockansk polis i staden al-Ayun.

– Jag tog kort på barnen och gick sedan därifrån. Då kom en polis fram till mig, bad att få se mitt pass och sade till mig att ge mig i väg, berättar han för TT.

– Jag försökte ta mig därifrån, men barnen gick åt samma håll. Strax därpå körde en piket upp bredvid mig och tre poliser grep mig.

Efter cirka fyra timmar på polisstationen släpptes Lars Björk, men blev fråntagen pass, presskort och kamera. Han beordrades komma tillbaka dagen efter.

Polisbeslag

Stora delar av tisdagen tillbringade han på polisstationen.

Han anklagades först för uppvigling och agitation. Senare hette det att han hade arbetat utan tillstånd. Lars Björk har hela tiden hävdat att han trott sig ha haft nödvändiga tillstånd.

På kvällen stod det klart att han inte skulle få stanna i Västsahara men i Marocko om han ville. Han fick tillbaka sitt pass och presskort men kameran tog polisen i beslag med motiveringen att den kan behövas som bevismaterial i domstol. Något åklagarbeslut i fallet finns dock inte.

Enligt polisen var det guvernören som hade fattat beslutet om att Lars Björk skulle avvisas.

– De bad mig vänligen att lämna Västsahara. Men jag förstod senare att det inte var något förslag. Jag hade helt enkelt inget val, säger han.

Svenska reaktioner

Den svenske EU-parlamentarikern Jens Holm (v) reagerade på händelsen och ställde en fråga till EU-parlamentet om vad det tänker göra för att garantera journalistens säkerhet.

”Jag är extremt oroad över att Lars Björk har tillfångatagits. Detta innebär ett flagrant övergrepp mot pressfriheten”, sade Holm i ett pressmeddelande. ”Tyvärr är den här typen av kränkningar vardag för den marockanska oppositionen och det förtryckta folket i Västsahara”.

Det svenska journalistförbundet skickade ett brev till Marockos ambassad i Sverige där det protesterade mot behandlingen av Lars Björk samt krävde att hans pass, presskort och utrustning lämnas tillbaka.

På svenska ambassaden i Rabat har ambassadrådet Anna Mazoyer Block arbetat med fallet.

– De marockanska myndigheterna gillar inte journalister som skriver om självständighet för Västsahara. Han är inte den förste och knappast den siste som drabbas, konstaterar hon.

TT