2 000 liter vätska beslagtas varje dag

Alltifrån dyra ansiktskrämer till vatten

Foto: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅN
Det är tidsövande att behöva gå igenom allt”, säger Dan Larsson, säkerhetschef på Landvetter.
NYHETER

Allt från barnolja till anti-rynkkräm fastnar i säkerhetskontrollen på Landvetter. Med de nya reglerna hamnar tre ton dryck och hygienartiklar i soptunnan varje månad.

Den 6 november förra året infördes nya EU-regler för säkerheten på flyget. Bland annat innebär de att man får ta med förpackningar som rymmer max en deciliter vätska i handbagaget.

– Det är naturligtvis tidsödande för oss att gå igenom allt. Vi måste bedöma varje enskild förpackning, säger Dan Larsson , säkerhetschef på Landvetter.

Tar hand om 2 000 liter i veckan

Varje vecka tar personalen i säkerhetskontrollen hand om cirka 2000 liter otillåtna förpackningar som går direkt i papperskorgen.

– Den största volymen är drycker som vatten och juice. Sprit ser vi inte så mycket. Vi tar även hand om mycket schampo och andra hygienartiklar, säger Dan Larsson.

Trots att drygt tre månader har gått sedan de nya reglerna infördes har antalet otillåtna förpackningar i handbagaget inte minskat.

– Men eftersom antalet resenärer har ökat något så visar det ändå att en del av passagerarna känner till reglerna nu, säger Dan Larsson.

"Passagerarna biter ihop"

För det mesta löper arbetet smidigt och passagerarna biter ihop när de måste lämna ifrån sig dyra skönhetskrämer, favoritviner eller nyinköpta rakvatten.

– I allmänhet har passagerare stor respekt för säkerhetsregler. De flesta accepterar dem men det finns en och annan som tycker att det är fel att de ska behöva bli av med sina grejer, säger Dan Larsson.

På Göteborg City Airport träffar man också på en hel del vätska i passagerarnas handbagage. Men antalet förpackningar som går till soptunnan har minskat stadigt den senaste tiden.

– Vi tar hand om ungefär 40 liter per dag. Men vi ser en minskning, passagerarna lär sig, säger Bo Zetterström, säkerhetschef på Göteborg City Airport

FAKTA/ Vätskor

FAKTA/Skörd av vätskor på Landvetter

Karolina Vikingsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM