Gryningsräd hos Karadzics barn

Tros hjälpa fadern hålla sig gömd

NYHETER

Natosoldater trängde tidigt på tisdagen in hemma hos den efterlyste bosniske krigsförbrytaren Radovan Karadzics son och dotter i staden Pale, sade en Natotalesman.

Syftet var att försöka få fram information om var fadern befinner sig.

Intrånget gjordes sedan Natostyrkorna i Bosnien hade fått uppgifter om att Sonja och Sasa Karadzic deltar i det nätverk som hjälper fadern att hålla sig gömd, förklarade talesmannen Derek Chappell.

– De förhörs nu, sade han och tillade att de båda inte hade gripits. Men deras bostäder genomsöks. Italienska fallskärmssoldater stod vakt i vinterkylan utanför de båda hyreshusen. Operationen beräknas vara avslutad senare under tisdagsmorgonen.

Pale, Karadzics hemstad, ligger drygt en mil öster om Bosniens huvudstad Sarajevo. De båda bostäderna har blivit genomsökta tidigare, och Sasa har varit gripen för förhör.

Åtalats för folkmord

Serbledaren Radovan Karadzic har åtalats av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för folkmord, för krigsbelägringen av Sarajevo och för massakern på 8000 muslimer i enklaven Srebrenica under Bosnienkriget 1992–95.

Enligt rapporter har han sedan dess varit på flykt i Bosnien, Serbien och Montenegro. Nato har åtskilliga gånger försökt gripa honom genom att slå till mot hans familjemedlemmars eller anhängares hem – men hittills förgäves.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM