Här sker flest bilstölder

Liljeholmen toppar brottsstatistiken

Foto: Källa: Brå
Klicka på bilden för att göra den större
NYHETER

Äger du en Saab och parkerar på Liljeholmen är risken stor att den blir stulen.

Stadsdelen toppar polisens statistik över anmälda bilstölder förra året.

En jämförelse av statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) över antalet anmälda bilstölder i Stockholm förra året visar på stora skillnader i kommunen.

I Stockholms södra stadsdelar stals nästan dubbelt så många bilar jämfört med stadsdelarna i norr.

I Liljeholmen, som toppar listan, ägde 980 biltillgrepp per 100 000 invånare rum under 2006. I Spånga-Tensta är motsvarande siffra 449.

–De flesta stjäls i anslutning till stora parkeringsplatser och infartsparkeringar, säger Jonas Hilding, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Antalet stölder har minskat kraftigt

Enligt Henrik Santesson, utredare på Brottsförebyggande rådet, har antalet bilstölder minskat kraftigt i Stockholm de senaste fem åren.

–Det saknar nog i princip motstycke i svensk kriminalhistoria att en brottslighet går ner så här kraftigt, säger Henrik Santesson.

En anledning tror han är att stöldskydden blivit bättre.

–Vi tror att de är den viktigaste faktorn, men inte den enda. Det beror också på ökad uppmärksamhet bland bilägare och gott polisarbete, säger Henrik Santesson.

Bilarna används till andra brott

Ett fåtal säljs vidare till Öst eller på den svenska marknaden. Men nio av tio bilar återfinns i närheten av stöldplatsen.

–I de flesta fall används de i samband med annan kriminell verksamhet. Bilen är ett viktigt verktyg för brottslingar, säger Henrik Santesson.

FAKTA/ De här bilarna stjäls mest

Clarence Frenker (.se)