Rädsla för tsunami efter jordbävning

Skalvet inträffade utanför ögruppen Moluckerna

NYHETER

Indonesiska myndigheter utfärdade en tsunamivarning efter att en kraftig jordbävning inträffade i havet utanför ögruppen Moluckerna.

Människor flydde sina hem men inga skador har rapporterats.

Skalvet inträffade strax efter klockan 17, lokal tid, och uppmättes enligt USA:s geologiska institut till 6,5 på richterskalan.

Jordbävningen hade sitt centrum på 30 kilometers djup i havet 21 mil från Ternate, huvudstad på den indonesiska ögruppen Moluckerna.

– Vi har uppmanat lokala myndigheter i Ternate och i kustområden att varna invånarna för en möjlig tsunami, sa en seismolog, enligt AP.

Boende nära kusten uppges ha flytt sina hem av rädsla för en möjlig flodvåg. Enligt radiostationen El Shinta evakuerades ett hotell i huvudstaden.

En timme efter skalvet hade ingen flodvåg noterats och myndigheterna tonade ner tsunamivarningen, uppger AP.

Hårt drabbat

Indonesien är hårt drabbat av jordbävningar. För en knapp månad sedan dödades minst tre personer när en jordbävning inträffade på nästan samma plats som i dag. Den uppmättes till 7,3 på richterskalan.

Den jordbävning som orsakade en förödande flodvåg på annandagen 2004 hade en styrka av 9,0 och med centrum väster om den indonesiska ön Sumatra. Runt 230 000 människor dödades, däribland många svenskar som semestrade i Thailand.

Johanna Melén