Villapriserna bara fortsätter att öka

Villorna i Helsingborg blir allt dyrare

NYHETER

Villapriserna fortsätter att stiga i Helsingborg och januari följer trenden.

– Året har börjat i full fart, skillnaden mot förra årets sega vinter är stor, säger Claudia Wörmann som är utredare på Mäklarsamfundet.

Halalid 10 är en av de villor som såldes dyrast i januari. 8,2 miljoner fick köparen betala.

Att köpa en villa är i dag en säker investering trots skyhöga priser. Det menar i alla fall Claudia Wörmann på Mäklarstatistik som tycker att den fortsatta uppgången under 2007 är berättigad.

– Vi har en sund marknad just nu, även fast priserna är väldigt höga. Jag tror det beror på att köparna är medvetna, samt att det knappt förekommer någon spekulation. Folk köper hus för att bo i, säger hon.

Claudia Wörmann ser regeringens sänkning av inkomstskatten som en viktig förklaring till den fortsatta prisökningen.

– Folk har upptäckt att de fått mer pengar att röra sig med och faktiskt har råd att köpa det där huset trots allt, säger hon.

Priserna i Öresundsregionen ökar

Var huset ligger har fått en allt större betydelse för prisutvecklingen. Tillsammans med Stockholm är Skåne den region där priserna ökat mest under de senaste tio åren och den ständiga tillväxten i Öresundsregionen har avspeglat sig i villapriserna.

– Bostadsmarknaden har allt mer blivit en regionfråga och priserna är beroende av den lokala tillväxten, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.

Richard Rosvall, på Svensk Fastighetsförmedling i Helsingborg, ser ingen nedgång i sikte för villapriserna i Helsingborg.

– Företag väljer att placera sig i Öresundsregionen eftersom avståndet till kontinenten är mindre. Eftersom människor fortsätter att flytta hit kommer priserna att fortsätta att stiga, säger han.

Jesper Björnstedt Qvarsell, Titti Jersler