Kontonummer förväxlas med telenummer

Swedbanks kunder drabbade – oroas för säkerheten

NYHETER

Swedbanks kunder oroas över säkerheten på Internetbanken. Bankens kontonummer kan nämligen förväxlas med Skypes telefonnummer.

– Man undrar hur det står till med säkerheten, säger en Swedbank-kund i Östergötland som har hört av sig till Aftonbladet.se efter att ha drabbbats av förväxlingen.

När han skulle betala sina räkningar med kod-dosan så läste den nätbaserade teletjänsten Skype av de siffror han knappade in.

Siffrorna omvandlades automatiskt till ett telefonnummer som han ombads att ringa.

– Jag ringde upp numret och kom till en dam i Stockholm. Hon var lika oförstående som jag, berättar mannen.

Många kunder drabbade

När han senare ringde upp till Swedbanks kundtjänst fick han höra att han inte alls var ensam om att ha drabbats av problemet.

– Jag tycker att det är allvarligt att vi bankkunder inte har informerats om det här och jag blir väldigt orolig för säkerheten. Hur ska jag kunna veta att ingen annan kommer åt mina kontouppgifter?

Swedbanks säkerhetsavdelning känner väl till fenomenet efter att ha tagit emot ett stort antal samtal från bekymrade kunder. Vissa har uppmanats att ringa telefonnummer på andra sidan jordklotet när de knappat in sina bankkonton.

– Det beror på att Skype förväxlar våra kontonummer med telefonnummer, säger säkerhetsexperten Mohim Sarkhoch.

”Utanför vår kontroll”

Han förstår kundernas oro, men säger att det inte handlar om någon säkerhetsrisk.

– Det här påverkar inte säkerheten i vår internetbank. Ingen annan än kunden kan komma åt kontouppgifterna, garanterar han.

Enligt Mohim Sarkhoch ligger förväxlingen ligger utanför Swedbanks kontroll. Om kunderna vill slippa problemet måste de avinstallera funktionen i Skype som gör att numren förväxlas.

Varför har kunderna inte fått någon information om det här?

– Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida de kommande dagarna.

Erik Wiman