Ungdomsbrotten minskar i Bergsjön

Trendbrott efter nya behandlingformer

Foto: BENGT KULÉN/Anna Clarén
Nya tillvägagångssätt har skapat ett trendbrott, nu minskar ungdomsbrottsligheten i Bergsjön.
NYHETER

Bergsjön har länge varit stämplat som ett problemområde.

Men nu vänder trenden.

– Polisanmälningarna har dalat ner rejält, säger socialsekreteraren Tahir Demitras.

Arbetet har varit mödan värt. Alternativa behandlingsformer framför institutionsvård har vänt den negativa utvecklingen bland ungdomar i Bergsjön.

– Det är en rad satsningar som under några år pågått i stadsdelen. Vi har en långsiktig planering om att alla anställda i stadsdelen ska ha en systemteoretisk utbildning att stå på, berättar Tahir Bemitras, socialsekreterare i ungdomsgruppen i Bergsjön, för aftonbladet.se.

Familj, vänner och närstående engageras

Systemteoretisk är samlingsnamnet på de flesta kognitiva terapiformer. Ungdomsgruppen arbetar numera med bland familjeterapeuter, art-terapi (aggression replacement therapy) och MST, som står för Multisystematic Therapy och riktar sig till ungdomar mellan 12 och 17 med svåra sociala problem i form av till exempel kriminalitet och missbruk. Behandlingen går ut på att engagera familj, vänner och andra i den unga personens närhet.

De nya behandlingarna har inte bara förbättrat vårdkvalitén, utan också halverat kostnaderna jämfört med institutionsvård.

– Förut gick våra höga kostnader ut över skolan och andra verksamheter, så givetvis är de här besparingarna positiva. Men vi är mest glada över att de här barnen och ungdomarna nu kan få bättre hjälp, säger Elisabeth Söderberg, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Bergsjön, till Göteborgs Fria Tidning.

”Jätteskönt och jätteroligt”

Tahir Demirtas har arbetat som socialsekreterare i 16 år och han märker stora skillnader.

– Bara skillnaden jämfört med förra året är markant. Polisanmälningarna har dalat ner rejält. Det är jätteskönt och jätteroligt, säger han.

– Jag tror ungdomarna märker av det också, det blir en tryggare plats för dem i fortsättningen.

Enligt polisen i Göteborg var antalet anmälda våldsbrott i området förra året det lägsta sedan 1999.

Emma Löfgren