200 missbrukare avslöjas varje månad

Polisen identifierar nya skånska narkotikamissbrukare

NYHETER

Det är inte storlangare och kurirer som är i absolut fokus längre när svensk polis jagar narkotikabrottslingar.

I Skåne leder den nya strategin till att polisen varje månad identifierar 200 nya personer som missbrukar narkotika.

– Vi förundras över att siffran ligger kvar på den nivån, säger biträdande länspolismästare Eva Årestad Radner.

En allt större andel av dem som döms för narkotikabrott har gjort sig skyldiga till att använda, inte att inneha eller sälja narkotika.

Den nya strategin tillämpas över hela landet och har nästan lett till en fördubbling av antalet dömda för narkotikabrott den senaste tioårsperioden.

Nyckelpersoner i mellanleden

Björn Fries, nationell narkotikasamordnare, är inte odelat nöjd med utvecklingen.

– Siffrorna visar visserligen att polisen prioriterar narkotikabrott och det är bra. Men det är viktigt att man också jobbar med resultatet av polisens insatser, säger han till TT.

Vad är det för mening med att bötfälla en strid ström av missbrukare för ringa narkotikabrott, om de genast efter frisläppandet är ute på stan och köper ny narkotika? undrar Björn Fries, som efterlyser omedelbara reaktioner från övriga samhället när någon gripits.

Han beklagar också att gatulangare inte sätts dit lika ofta.

– Det är förödande. I mellanleden finns nyckelpersonerna, säger Björn Fries.

Liten effekt

Örebro och Skåne län hade förra året störst antal dömda för narkotikabrott i förhållande till befolkningens storlek.

– Vi har jobbat mycket på gatuplanet på senare år. Vi tycker att det är viktigt att fånga upp missbrukarna. Vårt geografiska läge gör att vi får in mycket narkotika och då är det viktigt att göra något åt efterfrågan, säger Årestad Radner.

Visst grips och döms fortfarande storlangare av narkotika i Skåne, understryker en narkotikaspanare vid Skånepolisen som TT talat med. Men även när riktigt stora partier av exempelvis heroin eller amfetamin beslagtas blir effekten liten ute på gatan.

Mycket av det som passerar Skåne är avsett för andra marknader, till exempel i Oslo, Stockholm eller Göteborg. Dessutom är aktörerna så många. Försvinner en är genast någon annan där och lägger beslag på den gripna langarens marknadsandel.

– Det är så stora pengar i detta, säger spanaren.

Fakta: Örebro och Skåne län i topp

TT

ARTIKELN HANDLAR OM