Västeråsvillorna fortsätter öka i pris

Gick upp med 6 procent under 2006

NYHETER

Villapriserna fortsätter att stiga i Västerås och januari följer trenden.

– Hittills i år har efterfrågan varit stor. Större är samma tid förra året, säger Erik Jidhamre på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

Foto: Jonas Bilberg
Villa för 3,6 miljoner kronor i Västerås 2002.

Att köpa en villa är i dag en säker investering trots skyhöga priser. Det menar i alla fall Claudia Wörmann på Mäklarstatistik som tycker att den fortsatta uppgången under 2007 är berättigad.

– Vi har en sund marknad just nu, även fast priserna är väldigt höga. Jag tror det beror på att köparna är medvetna, samt att det knappt förekommer någon spekulation. Folk köper hus för att bo i, säger hon.

Claudia Wörmann ser regeringens sänkning av inkomstskatten som en viktig förklaring till den fortsatta prisökningen.

– Folk har upptäckt att de fått mer pengar att röra sig med och faktiskt har råd att köpa det där huset trots allt, säger hon.

Ökat med 6 procent i Västerås

I Västerås gick villapriserna upp med 6 procent under 2006. Och Erik Jidhamre på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås ser ingen avmattning under 2007. Efterfrågan på villor är stor. I dag är det främst människor som flyttar inom staden men Erik Jidhamre tror att det håller på att förändras.

– På sikt tror jag också att vi kommer att dra fler köpare från Stockholm. Husen kostar en tredjedel här, det är bra kommunikationer och vacker natur.

Läget allt viktigare

Stellan Lundström är professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan och han ser inte heller några större orosmoln i den nära framtiden.

– Tillväxten tycks inte ta slut och Riksbanken har inte heller kommit med några räntehöjningar, så det är fortfarande ett guldläge för byggnads- och bostadssektorn, säger han.

Men var huset ligger har fått en allt större betydelse för prisutvecklingen.

– Bostadsmarknaden har allt mer blivit en regionfråga och priserna är beroende av den lokala tillväxten, säger Stellan Lundström.

Jesper Björnstedt Qvarsell, Maria Soläng